Mörkret lägger sig kring budgetprocessen

Det går för långsamt med förslagen till den nya budgeten. Det poängterar nu ett flertal europeiska utrikesministrar och kritiserar starkt det brittiska ordförandeskapet för att dra ut på processen och irritationen växer sig allt starkare.

"Det brittiska ordförandeskapet kommer nu att behöva fatta ett beslut; antingen presenterar de inom de närmaste dagarna ett förslag, med ett balanserat paket som rättvist delar på kostnaden för utvidgningen, eller så dömer de oss till misslyckande", säger franska utrikesministern Philippe Douste-Blazy.

Tre veckor innan det viktiga möte där de nya finansiella perspektiven ska diskuteras, finns det fortfarande inga konkreta förslag från Storbritannien. Ordförandeskapet hävdar att de kommer presentera ett förslag den 7e december, vilket är sent då det endast är tio dagar kvar till toppmötet då Europas stats- och regeringschefer ska fatta ett beslut.

Kommissionen ordförande José Manuel Barroso uttrycker också sin oro, "det är inte trovärdigt att tala om utvidgning om man inte kan finansiera den Europeiska Unionen som den är nu. Det här är en väldigt allvarlig situation, tiden håller på att rinna ut."

Det stora hindret verkar fortfarande vara den brittiska rabatten. Blair är villig att ge upp delar av den, men frågan är om han har tillräckligt nationellt stöd för att göra det. Den brittiska utrikessekreteraren Jack Straw har sagt att "en förhandling kräver rörelse från båda sidor, inte bara den ena; som i det här fallet är den brittiska."

Dessutom hotar nu också Nederländerna med att lägga veto i processen om de inte får igenom sitt krav på en rabatt på 1 miljard €. Nederländerna är en av de länder som betalar mest netto till EU. Detta krav och hot om veto är inget som kommer att förbises, då den holländska regeringen har starkt stöd hemifrån att driva frågan om sin rabatt, och har makt att sätta ytterligare käppar i hjulet.

/John

Läs mer:

Reuters
EuObserver

08 Dec 2006 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information