Tyck till om avregleringen av posttjänster

Tycker du att det är bra att kunna handla mat på ICA och samtidigt ta hand om dina postärenden? Eller föredrog du kanske gamla Posten? För att ge allmänheten en chans att framföra sina åsikter om den senaste utvecklingen inom postsektorn och hur det ska se ut i framtiden på detta område har kommissionen lanserat ett öppet samråd. Målet med avregleringen av markanden för posttjänster är att se till att tjänsterna är pålitliga, av hög kvalitet och att de är tillgängliga för all medborgare i EU till ett överkomligt pris.

Avregleringen har skett stegvis enligt de två direktiven som antogs på området 1997 respektive 2001. Enligt dessa direktiv ska markanden för posttjänster vara helt avreglerad år 2009, dvs. man ska då ha nått målet med att fullborda den inre markanden för posttjänster. När kommissionen gjorde en utvärdering av avregleringen 2001 var ungefär 3 procent av marknaden för posttjänster inom EU öppen för konkurrens, så finns fortfarande mycket att göra på området. Sverige hör dock till de länder som kommit längst med avregleringen.

Kommissionen vill nu alltså ta del av allmänhetens åsikter om posttjänster för att komplettera sina egna studier på området. Denna information skall tillsammans möjliggöra en bedömning av den viktiga social och ekonomiska inverkan som ytterligare reformer kan tänkas ha. Samrådet håller på till den 27 januari.

/Malin

Läs mer:

Delta i samrådet

08 Dec 2006 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information