EU:s nya poster tillsatta

Catherine Ashton, Europeiska kommissionens generaldirektör för handelsfrågor, utsågs som hög representant för utrikes- och säkerhetsfrågor och för posten som Europeiska rådets ständige ordförande utsågs Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy.

Även ministerrådets generalsekreterare utsågs i form av Pierre de Boissieu.

Posten som Europeiska rådets ständige ordförande utses för en period av två och ett halvt år där den sittande ordföranden har möjligheten att bli omvald en gång.

EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetsfrågor utses, precis som den ständige ordföranden, av Europeiska unionens råd men måste även godkännas av Europeiska kommissionens ordförande då den höge representanten även kommer att vara vice ordförande i Europeiska kommissionen.

Tidigare i veckan meddelade även Fredrik Reinfeldt att Cecilia Malmström utses till Sveriges kommissionär i José Manuel Barrosos nya kommission.

Lissabonfördraget träder officiellt i kraft den 1 december 2009 och därmed de nya posterna.

Läs tidigare artiklar i ämnet

Läs Europeiska rådets pressmeddelande

Läs mer om utnämningarna

/ Maria Estefors

20 Nov 2009 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information