Norrbotten tar position inom EU – rekord i internationella möten

Aldrig förr har så många internationella politiker och beslutsfattare varit på väg till länet. Sju stora konferenser arrangeras under vintern och våren. Närmast väntar ett EU högnivåmöte i Kiruna den 10-11 december direkt följt av Europeiska Regionkommitténs konferens i samma stad den 14 december.

- Ett utmärkt tillfälle att visa upp Norrbotten. Det är alltid lättare att sätta sig in i frågor som rör regionalpolitik om beslutsfattarna själva varit här och upplevt hur vi har det, säger Agneta Granström, mp, landstingsråd.

Efter nyår arrangeras ytterligare fem stora konferenser i Norrbotten:

  • Alec 2010, som handlar om e-hälsa och med gäster från ett 20-tal europeiska länder plus Kanada. Datum: 3-5 februari. Plats: Luleå.
  • Nätverkskonferensen 2010, träffpunkt för mellan 400 och 500 politiker och tjänstemän i kommuner och landsting. Datum: 10-11 februari. Plats: Pite Havsbad.
  • Vändpunkt 2010, ett arrangemang av IUC Norrbotten tillsammans med Norrbottens läns landsting där regionala utvecklingsfrågor inom näringslivet diskuteras. Datum: 17-19 mars. Plats: Kiruna.
  • EFNS Stormöte, Europaforum för norra Sverige. Datum: 25-26 mars. Plats Arvidsjaur.
  • SERN Generalförsamling, projektsamarbete och nätverksbyggande med italienska kommuner och regioner. Datum: maj månad.

Totalt räknar landstinget med att nära tusen internationella beslutsfattare och politiker besöker länet.

- Det gäller att ta för sig och här har vi flera tillfällen att göra Norrbotten till en attraktiv samarbetspartner och visa den kompetens som finns både i vår egen organisation och länet i övrigt. Det här är också en chans att påverka Europapolitiken, säger Kent Ögren, s, landstingsråd.

Läs mer på Norrbottens läns landstings hemsida

18 Nov 2009 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information