Haparanda stad diskuterar kompetensutveckling och generationsväxling i Bryssel

Kommunledningsförvaltningen har under två år arbetat med ett projekt som finansierats av Europeiska socialfonden (ESF) med syfte att höja kompetensen hos kommunledningsförvaltningen.  Projektet avslutades med ett besök i Bryssel 24-26 maj.

100526_haparanda

Syftet med studiebesöket var att förkovra sig om vad som händer i EU och diskutera frågor såsom kompetensutveckling, generationsväxling och pensioner.

Först på programmet var ett besök på North Sweden European Office där Haparanda stads kommunledning fick möjlighet att träffa North Swedens direktör Inge Andersson som berättade om North Swedens verksamhet och Mona Mansour, Senior Adviser in European Affairs, som upplyste om EU:s finansieringsmöjligheter.

Tommy Holm, chef för Brysselkontoret för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), berättade om SKL och dess verksamhet i Bryssel.  På Regionkommittén träffade gruppen sedan Wolfgang Petzold och Judith Sorensen som berättade om Regionkommitténs verksamhet och arbete. De uppmärksammande särskilt Open days som äger rum i oktober i år, med 200 regionala representationer, ca 5 000 deltagare och 130 seminarier. 

På EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter, berättade Jakub Wtorek om arbetet med åldrande befolkning och pensioner.

- Den åldrande befolkningen kommer att påverka EU under närmaste 50 åren. EU-kommissionen har begränsad kompetens kring pensioner då detta är medlemsstaternas ansvarsområde. EU kan bara koordinera i frågan gällande den fria rörligheten för personer. Därför har diskussionen i EU gällande generationsväxling varit väldigt allmän. Om man vill föra en djupare diskussion och kunna påverka ska man vända sig till sin medlemsstat, sa Wtorek.

Vidare besökte gruppen Europaparlamentet där David Ljung, politisk sakkunnig hos Socialdemokraterna, höll en presentation om Europaparlamentets roll och deras arbete med generationsväxlingsfrågan. Även han menade att frågan inte är särskilt prioriterad i Europaparlamentet eftersom den faller inom medlemsstaternas kompetens.

Studiebesöket avslutades med ett besök på Sveriges EU-representation där arbetsmarknadsrådet Gustaf Lindgren tog emot gruppen och gav en presentation om EU-representationens arbete i Bryssel, och om arbetet med arbetstidsdirektivet, tjänstedirektivet och medbeslutandeproceduren. Han berättade också att de aktuella frågorna i dagsläget är arbetstidsdirektivet, utstationeringsdirektivet med Laval och Rüffertdomarna, mammaledighetsdirektivet samt Europa 2020 som antas av Europeiska rådet i juni.

- Det har varit givande och lärorikt att få se hur det praktiskt går till med arbetet i EU. EU-kunskap var en del av projektet som Haparanda stad har deltagit i. Besöket i Bryssel har gett oss en djupare förståelse om EU och dess arbete, sa Erika Wikman och Tommi Slunga från Haparanda stads kommunledningsförvaltning.

/Tereza Nuaila

31 Maj 2010 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information