Internethandeln har fördubblats på fem år

Främst har det ökat i länder där e-handeln redan var utbredd medan konsumenter i Central- och Östeuropa alltjämt är mindre benägna att shoppa på nätet. Det visar en ny studie som presenterades i utskottet för den inre marknaden i veckan.

Trots den stora näthandelsökningen så ligger fokus för de flesta konsumenter alltjämt på den inhemska marknaden. Handel mellan två EU-länder står för bara 23 procent av den totala näthandeln. Men stora skillnader finns mellan EU-länderna. Det som mest handlas på nätet är kläder och resor. I botten av samma lista finns dator- och elektronikvaror.

EU har redan ett omfattande regelverk för handel men det är oklart om dessa regler går att tillämpa på säljare i länder utanför unionen, skriver man i studien.

Studien framhäver vissa fördelar med e-handel, lägre transport- och miljökostnader till exempel, även om den också underlättar den illegala handeln. Därför lägger man fram vissa förslag för att motverka detta, bland annat genom att förbättra tillgången till lagliga alternativ till vettiga priser.

Läs studien om näthandel inom EU här.

/Hanna Högberg

06 Sep 2011 Näringspolitik

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information