Ny EU-budget för 2012 på gång

Fredagens toppmöte mellan Europaparlamentet och medlemsstaterna, den 18 november, avslutades först in på småtimmarna på lördag natt, efter hårda förhandlingar. Resultatet blev en nominell budgetökning på 1,86 procent, vilket i praktiken innebär en sänkning EU:s budget eftersom EU-kommissionens inflationsprognos för 2012 beräknar inflationsökningen till 2 procent. Utgifterna i den nya budgetöverkommelsen har begränsats till 129 miljarder euro vilket innebär att Europaparlamentet som den 26 oktober röstade igenom ett budgetförslag på 133,1 miljarder euro, har gått med på en sänkning av de budgeterade utgifterna till följd den ekonomiska situationen i medlemsländerna.

För Sveriges del innebär budgetöverkommelsen en minskning av EU-avgiften med 300 miljoner kronor jämfört med vad regeringen budgeterade för i budgetpropositionen för 2012. Sveriges kommer därmed att betala 31 991 miljoner kronor i EU-avgift under 2012.

Ministerrådet väntas formellt godta budgeten den 30 november och Europaparlamentet den 1 december.

Klicka här för att gå till Europaparlamentets pressmeddelande

/Joel Larsson och Hanna Högberg

23 Nov 2011 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information