Nytt hopp för Sveriges ideella föreningar

111019 fotbollsföreningDen 13 oktober antog Europaparlamentet en rådgivande resolution vilket innebär att ideella organisationer kan undantas från momsskatteplikten. I resolutionen konstaterar Europaparlamentet att ideella organisationer spelar en mycket viktig roll för att främja demokratin och tillväxten inom EU och att de därför bör undantas momsskatteplikten.

Det här har varit en viktig fråga sedan 2008 då EU-kommissionen inledde ett fördragsbrottsförfarande mot Sverige eftersom de anser att den svenska momslagen strider mot EU:s momsdirektiv. För att undvika att ärendet gick till Europadomstolen ansökte Regeringen 20 januari 2011 om en momsredovisningsgräns för ideella föreningar, något som EU-kommissionen dock avslog. Sedan dess har Sverige arbetat hårt för att ideella föreningar ska undantas från momsskatteplikten, vilket nu gett resultat.

Läs Europaparlamentets resolution här

/Joel Larsson och Hanna Högberg

19 Okt 2011 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information