Umeå-tjejer på kontoret

Under en veckas tid har Molly Grönlund Müller och Theresa Karlsson varit på besök på North Swedens Brysselkontor där de följt och varit delaktiga i kontorets dagliga arbete. Tjejerna läser andra året på Umeå internationella gymnasium och genom en kurs har de fått möjligheten att åka utomlands och göra en veckas praktik. Nedan kan du läsa Molly och Teresas egna reflektioner kring deras vecka i Bryssel.

"När vi för första gången trädde in på kontoret på Avenue Palmerston 26 slogs vi av allvaret i situationen, nu gällde det att göra ett bra första intryck. Vi visste inte vad som väntade oss den kommande veckan, och vi var fulla av förväntningar. Efter att vi skakat hand med Sabine och våra två handledare, Per och Nils, fick vi en kort introduktion i vad North Sweden håller på med. Vi båda slappnade av då de andra skojade och skämtade, med den avslappnade stämningen försvann det mesta av vår nervositet. Efter den första av många fikaraster som skulle komma följde vi med Per och Nils på kontoret och blev tilldelade det ärofyllda uppdraget att klippa raka papperslappar. Det visade sig dock senare under veckan att det här är ett väldigt ombytligt arbete som innebär allt från att bre smörgåsar till att skriva nyhetsartiklar och ta anteckningar vid möten.

Om första dagen var fylld av intryck var den andra om möjligt ännu mer omtumlande då vi fick följa med på en, i våra ögon, stor konferens på Regionkommittén. Mingel och fika upptäckte vi var en stor del av dessa konferenser, och vi fick bekanta oss med många nya personer som nyfiket undrade vilka vi var. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmströms tal var både intressant och inspirerande, och ledde in tankarna på ett framtida jobb som  EU-kommissionär. Därefter var det Jan Olssons, ambassadör vid Sveriges ständiga EU-representation i Bryssel, tur att hålla tal, och vi fick för första gången känna på hur invecklat och komplicerat EU-frågor kunde vara.

Något vi båda hade sett fram emot var paneldiskussionen med några av de svenska europaparlamentarikerna, och vi blev inte besvikna. Diskussionen var givande men samtidigt lättsam och efter de första dagarna kunde vi konstatera att våra förväntningar hade uppfyllts med råge. Nu när vi ser tillbaka på veckan som passerat har vi kommit fram till att en vecka går alldeles för fort, vi skulle behövt mer tid för att ta vara på alla de nya kunskaper som vi fått. Trots tidsbristen har det varit en lärorik, helt unik och mycket minnesvärd upplevelse. Vi har redan börjat fundera på Bryssel i framtiden och vem vet, en dag kanske vi kan återvända hit. När vi sitter på flygplanet hem kommer vi lämna en fantastisk vecka bakom oss, och vi vill verkligen uppmuntra andra till en praktik i Bryssel. Slutligen vill vi tacka för oss och även ett stort tack till alla på North Sweden!"

 /Per Stagnell

25 Mar 2011 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information