Norrbottens och Västerbottens folkhögskolor

14 till 16:e maj tog North Sweden emot en delegation från norra Sveriges Folkhögskolor. Besöket fokuserade på folkhögskolornas roll i EU och hur de kan bredda sin verksamhet och bidra till att genomföra EU:s målsättningar för livslångt lärande. Gruppen besökte bland annat EU-kommissionen, Europaparlamentet och Sveriges Kommuner och Landsting.  

13-05-15-Folkhögskolor

Under besöket träffade gruppen aktörer som främjar vuxenutbildning på Europeisk nivå. På kommissionen träffade gruppen Sophia Erikson Waterschoot från generaldirektoratet för utbildning och kultur. Hon berättade om de pågående budgetförhandlingarna och kommissionens prioriteringar för att uppfylla utbildningsmålen i Europa 2020 strategin för tillväxt.   

Europaparlamentarikerna Kent Johansson (C) och Jens Nilsson (S) är båda engagerad i frågor som rör folkhögskolorna och tog tillsammans emot gruppen. Kent Johansson är engagerad i nordens folkhögskolor och deras plats i Europas skolsystem samt även ordförande i Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. Jens Nilsson är engagerad i sociala ekonomin och försöker lyfta upp de ideella organisationernas roll i EU. Gruppen fick chans att diskutera och utbyta idéer för hur de kan engagera sig i ett europeiskt sammanhang.

Gruppen besökte även Sveriges EU-representation och Forskningsrådet Magnus Härviden som berättade om de pågående budgetförhandlingarna om EU:s forsknings och innovationsstrategi. Kristin Ivarsson, Sveriges Kommuner och Landsting, bevakar utbildningsfrågor i Bryssel för SKL:s medlemmar och berättade för gruppen om deras arbete och EU:s beslut kring utbildningspolitik. Dessutom träffade gruppen Mikael Janson, Direktör för North Sweden, och Francesca Operti, European Association for the Education of Adults.

Besöket skedde som en del av projektet Folkhögskor i förändring som har stöd av Europeiska sociala fonden (ESF). Projektet där 13 folkhögskolor i Norr- och Västerbotten deltar, syftar till att öka hälsan hos personalen genom verksamhetsutveckling och förbättrad lärandemiljö. Projektet har pågått sedan januari 2012 och löper till juli 2013.

/ Niklas Johansson 

15 Maj 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information