Martin Schulz

Martin Schulz, en av toppkandidat till ny ordförande i EU-kommissionen och Europaparlamentets nuvarande talman, talade inför allmänheten i Umeå den 17:e maj. Två dagar tidigare deltog han tillsammans med de andra kandidaterna i en debatt om ordförandeskapet i EU-kommissionen

På Rådhustorget i centrala Umeå pratade Schulz om hur han vill arbeta för minskad arbetslöshet i Europa. Med sig hade han Marita Ulvskog som toppar svenska Socialdemokraternas lista.

Direktsänd debatt mellan kandidater till EU-kommissionens ordförande

Den 15:e maj anordnades en debatt mellan de fem toppkandidaterna till EU-kommissionens nye ordförande. För första gången i samband med ett Europaparlamentsval har de olika europeiska partigrupperna tagit fram toppkandidater som de vill se som EU-kommissionens nye ordförande.

Kandidater till ordförande till EU-kommissionen

Jean-Claude Juncker, 58 år, tidigare premiärminister i Luxemburg. Kandidat för den moderata och kristdemokratiska gruppen EPP i Europaparlamentet där svenska M och KD ingår.

Guy Verhofstadt, 60 år, tidigare premiärminister i Belgien. Kandidat för den liberala partigruppen ALDE i Europaparlamentet, där svenska FP och C ingår.

Martin Schulz, 58 år, tysk ledamot i Europaparlamentet och idag talman. Kandiderar för den socialdemokratiska gruppen S&D där svenska S ingår.

Ska Keller, 32 år, tysk ledamot i Europaparlamentet. Kandiderar för gröna partigruppen Gröna/EFA, där svenska MP och PP ingår.

Alexis Tsirpas, 39 år, partiledare grekiska oppositionsalliansen Syriza. Kandiderar för Vänstern GUE/NGL  i Europaparlamentet  där svenska V ingår.

Se TV-debatten i efterhand

Läs mer om Martin Schulz besök hos SVT Västerbotten

/Jessica Wikström

20 Maj 2014 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information