Ny EU-kommission (1)

Den nya Europeiska kommissionen som leds av Jean-Claude Juncker har idag 22 oktober formellt valts av Europaparlamentet i Strasbourg med rösterna 423 för, 209 mot och 67 som avstod. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström kommer nu att ansvara över EU:s handelsfrågor.

Nu kan Juncker, svenska Cecilia Malmström och de andra 26 ledamöterna påbörja sitt arbete från den 1 november. Bland utmaningarna under kommande år finns att få fart på ekonomin, där Juncker lovar att presentera ett investeringsprogram på 300 miljarder euro före jul.

Ett godkännande av EU-kommissionen är möjligt efter en lång process där samtliga av de 28 EU-kommissionärerna haft utfrågningar i EU-parlamentets utskott under flera veckor. Juncker presenterade även några förändringar i sammanställningen efter att olika partigrupper i EU-parlamentet uttryckt tveksamheter. Bland annat fråntas den ungerske EU- kommissionären Tibor Navracsics ansvar för medborgarfrågor och förste vice ordförande Frans Timmermans får ansvar för hållbar utveckling.  Violeta Bulc från Slovenien ges transportportföljen och Maroš Šefčovič från Slovakiens tilldelas ansvar för energi union, efter ett avslag av den första slovenska kandidaten Alenka Bratušek.

Jämställdhetsmässigt är bara 9 av 28 ledamöter i EU-kommissionen kvinnor. Till nästa gång, efter EU-valet 2019, hoppas Juncker att även hans eget land ska nominera en kvinna i stället.

Av de 20 svenska EU-parlamentarikerna röstade tio för och nio emot. Moderaternas Christofer Fjellner närvarade inte då han är föräldraledig.

Läs mer om den nya EU-kommissionen

Här hittar du EU-kommissionärerna och deras ansvarsområden

Läs Jean-Claude Junckers tal i Europaparlamentet

/Martha Bahta

22 Okt 2014 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information