Åsa Bjering ny sekreterare CPMR

Åsa Bjering är utsedd till ny sekreterare för Östersjökommissionen (BSC) inom den Europeiska samarbetsorganisationen Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR).  Åsa Bjering kommer att arbeta i Bryssel med placring på North Swedens European Office. Vi på kontoret hälsar henne varmt välkommen!

–  Med en ny programperiod och en uppdaterad Östersjöstrategi från EU-kommissionen är fokus BSC:s arbetsgrupper och att fortsatt gemensamt samla och driva regionernas intressen. Min ambition är att fler regioner kring Östersjön ska veta om och vilja vara med i samarbetet i Östersjökommissionen, säger Åsa Bjering. Åsa kommer närmast från Svenska Institutet och en tjänst som enhetschef med uppdrag att initiera och utveckla partnerskap mellan aktörer inom olika sektorsområden.

150202 åsa2

BSC:s sekretariatet finansieras av Region Västerbotten och av Norrbottens läns landsting under 2015 och 2016 och är ett ambulerande uppdrag mellan regionerna i CPMR. Uppdraget löper över 2015-2016 och samfinansieras av Region Västerbotten och Norrbottens läns landsting. 

– Genom att rekrytera Åsa Bjering stärker vi Östersjökommissionens ambitioner inom det regionala Östersjösamarbetet, och vi hoppas i synnerhet stärka samarbetet med Baltikum och Polen, säger Erik Bergkvist, (S), regionråd på Region Västerbotten och ledamot i CPRMs politiska byrå, det högst beslutande organ.

– Med sekretariatet för Östersjökommissionen i vår organisation hoppas jag att vi får se ett ännu större fokus på viktiga Norrbottensfrågor, säger Jens Sundström, (FP), oppositionsråd, Norrbottens läns landsting, och medlem i BSC:s transportarbetsgrupp samt tidigare ordförande för BSC.

Läs mer om Östersjökommissionen/BSC

Läs pressmeddelandet på Norrbottens läns landsting och Region Västerbotten 

För mer information:

Fredrik Gunnarsson, internationell strateg, Region Västerbotten
Tel: 070-325 57 17
Jenny Mozgovoy, Internationell strateg, Avdelningen för regional utveckling, Norrbottens läns landsting
Tel: 070-785 10 44

Åsa Bjering, sekreterare, Östersjökommisionen (BSC-CPMR), 070- 888 89 30 


//Kejvan Bexenius

02 Feb 2015 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information