Europaveckan 2015

Den årliga Europaveckan som arrangeras i Norrbotten och Västerbotten varje år syftar till att uppmärksamma aktuella EU-frågor som är relevanta för Sveriges nordligaste delar.

 I Övre Norrland anordnas varje år Europaveckan i samband med den 9 maj och årets upplaga kommer att äga rum mellan 4 och 10 maj. Under veckan anordnas flertalet aktiviteter med syfte att belysa och diskutera vilken betydelse EU-samarbetet har för våra två nordligaste län. Årets program innehåller bland annat föreläsningar om nationalismens framgång i Europa och vilka implikationer detta har för demokratin samt en presentation om nuläge och bakgrund till konflikten i Syrien. Arrangörer för veckan är Europa Direkt i Norrbotten och Västerbotten. 

europaveckan2015

Varför firas Europadagen den 9 maj?
Varje år sedan 1985 firas Europadagen den 9 maj. Anledningen till att det sker just den 9 maj är att det var detta datum (år 1950) som den så kallade Schumandeklarationen lades fram – vilket lade grunden för den Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG). Syftet med dagen är att i vid mening uppmärksamma det politiska samarbete som sker på europeisk nivå.

Är du i Bryssel, Stasbourg eller kanske i Luxemburg och vill fira Europadagen?
För att fira Europadagen håller EU-institutionerna öppet hus den 2 maj i Strasbourg och den 9 maj i Bryssel och Luxemburg. Även Europahuset i Stockholm anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Läs mer på Europaveckans hemsida om evenemang i Sverigest nordligaste delar.

/Kalle Eriksson 

 

28 Apr 2015 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information