Gymnasieelever från Skellefteå på studiebesök i Bryssel

Fem gymnasieelever från Skellefteå Kommun, i rollen som EU-ambassadörer för sina skolor, har under tre dagar 29 september -1 oktober varit på besök i Bryssel. Gruppen har bland annat besökt Europaparlamentet, Sveriges Ständiga Representation i EU, SKL och North Sweden.

IMG_1384
Gruppen utanför Europaparlamentet

I rollen som EU-ambassadörer var fem ungdomar från Skellefteå Kommun på studiebesök i Bryssel. Besöket, som var i samarbete med Europa Direkt Västerbotten, syftade till att lära sig mer om arbetet i EU, dess institutioner och andra organisationer verksamma i Bryssel för att sedan föra kunskapen vidare och väcka ett intresse för EU hos ungdomar i Skellefteå. Under tre dagar har gruppen träffat företrädare från olika politiska nivåer. Från representanter för regional nivå (Sveriges Kommuner och Landsting och North Sweden) till Europaparlamentet, till EU-omfattande nätverk såsom European Anti-Poverty Network (EAPN). På EAPN pratade Amana Ferro om vad fattigdom i Europa är, hur den kan se ut och hur EAPN anser att EU bör arbeta för att minska fattigdom och socialt utanförskap i Europa.

Under besöket på Europaparlamentet berättade Erik Olsson, politisk sakkunnig till Marita Ulvskog och Anna Hedh (S), om hur han började jobba i EU och hur arbetet i Europaparlamentet går till.

IMG_1377
Erik Olsson (mitten) berättar om arbetet i Europaparlamentet

Gruppen var även på besök hos oss på North Sweden, där de fick lära sig mer om vad organisationen arbetar med, hur arbetssättet ser ut samt att praktikanterna Alexandra och Oskar berättade om hur det är att arbeta i EU och Bryssel.

Vi på North Sweden vill tacka för ett trevligt besök och hoppas att de haft en givande vistelse.

Länk till Europa Direkt Västerbotten

Vill du också göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/Oskar Ivarsson

01 Okt 2015 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information