Anmäl din skola nu – Tävling för unga översättare

Varje år anordnar EU-kommissionen en översättningstävling för 17-åringar, ”Juvenes Translatores”. I år hålls tävlingen den 24 november och alla födda år 1999 får delta. Anmäl din skola senast den 20 oktober 2016. Vinnaren bjuds ner till Bryssel för prisutdelning.

20160928JuvenesTranslatores

Det är EU-kommissionens generaldirektorat för översättning (DGT) som anordnar Juvenes Translatores 2016 och det är gymnasieskolor i hela EU som deltar. Fem elever per skola får delta i tävlingen. En del skolor gör egna uttagningsprov medan andra anmäler en elev för varje främmande språk som undervisas på skolan. Efter översättningstävlingen är gjord väljer DGT ut en vinnare från varje EU-land och vinnarna bjuds in till en prisutdelning i Bryssel under våren 2017. DGT står för resa och logi för vinnaren, en medföljande vuxen och en lärare per medlemsland.

I tävlingen bedöms hur korrekt översättningen är, förmågan att använda rätt termer och att skriva ledigt på det språk man valt, hur lättläst översättningen är samt i vilken mån man lyckats hitta kreativa lösningar.

Anmälan här. Där kan man även få tips på förberedelser, läsa mer om regler och anvisningar samt om tidigare tävlingar.

/ Anna Lundgren

28 Sep 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information