EFNS positionspapper om kaskadanvändning av skoglig råvara

Under sin plenarsession den 26 februari 2016 i Piteå antog Europaforum Norra Sverige (EFNS) positionspapper om kaskadanvändning av skogsråvara.

Det finns en ambition inom EU om en obligatorisk kaskadanvändning av biomassa d.v.s. för hur biomassaresurser används. Kaskadanvändning föreskriver en bestämd prioritetsordning för skoglig råvara. EU-regler kan bli hinder för hållbar bioenergi utveckling av nya biobaserade material och produkter. 

Europaforum Norra Sverige motsätter sig bindande regler på EU-nivå för hur skoglig biomassa och biomassaresurser används. Europaforum Norra Sverige understryker skogsindustrins betydelse för Sverige och för Europa. 55% av Sveriges yta består av skog och utgör bas för uthållig industri- och energiproduktion. Sverige är världens näst största exportör av papper, pappersmassa och sågade trävaror. Skoglig biomassa är en viktig råvarukälla för framväxande biobaserade industrier. Utveckling av nya produkter t ex biobaserat plast, textilier och flygbränsle samt energiutvinning från skogen kan väsentligen bidra till att uppnå EUs mål om en utvecklad bioekonomi utifrån regionala förutsättningar.

Om Europaforum Norra Sverige

Europaforum Norra Sverige  är de fyra nordligaste länens - Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands - samarbete för dialog med EU. Europaforum Norra Sverige samordnar norra Sverige dialog gentemot EU samt sprider kunskap om och förankrar EU-politiken på lokal och regional nivå. Samarbetet styrs av ledande politiker i de fyra nordligaste länen i Sverige. Nuvarande ordförande för Europaforum är Erik Bergkvist, styrelseordförande i Region Västerbotten.

Läs EFNS positionspapper:

Europaforum Norra Sveriges positionspapper om kaskadanvändning av skogsråvara 

In English

För mer information kontakta Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs, North Sweden European Office.

/Mona Mansour

07 Mar 2016 Näringspolitik

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information