HR-strateger från Skellefteå kommun besökte Bryssel

Den 8-9 september hade North Sweden besök av Skellefteå kommuns personalchef, chefsförhandlare och förhandlare/strateger. Resans mål var kompetensutbildning och de två dagarna användes till att skapa större förståelse för EU och få insyn i frågor som diskuteras i EU som kan påverka kommunal verksamhet.

140916 Besök HRstrateger SkeåKommun

Under Brysselbesöket fick gruppen besöka bland annat North Sweden, Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, Europaparlamentariker Marita Ulvskog, Generaldirektoratet för kommunikation med Mikael Carpelan på kommissionen, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering med Roland Bladh på kommissionen, Sveriges ständiga representation vid EU, SKL och Fackliga Brysselkontoret med Karla Wixe.

 

Allt från North Sweden till Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Besöket började med en presentation om North Swedens verksamhet i Bryssel och hur kontoret arbetar med aktuella EU-frågor som påverkar norra Sveriges regioner. Påverkansarbete och intressebevakning är två av North Swedens viktigaste områden och vår direktör Mikael Janson gav gruppen en genomgång för var beslut fattas och hur regionen kan jobba med att påverka besluten.

160908 Cecilia Malmström

Gruppen fick sen möjlighet att träffa Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, med ansvar för frågor om handel med länder utanför EU, bland annat frihandelsavtalet med USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

 

Dagen fortsatte med besök på Europaparlamentet med Europaparlamentarikern Marita Ulvskog som bland annat sitter i Utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL) och det var även där besökets fokus låg, inklusive arbetsrätt och en del integrationsfrågor.

 

Viktigt med ökad kunskap om EU på kommunerna och ökat samarbete.

Cathrin Risén, förhandlare/HR-strateg, som deltog på resan tycker att detta studiebesök gett en ökad inblick i hur EU:s organisation fungerar och hur man arbetar med gemensamma frågor.

-          Det är också intressant att få höra om områden som vi kanske inte direkt arbetar med i det dagliga arbetet, det ger oss en bättre förståelse för helheten och hur EU-frågorna påverkar vår vardag hemma.

 

Gruppen besökte sedan flera olika aktörer till exempel mötet med Mikael Carpelan och Roland Bladh på kommissionen som bland annat berättade mer om kommissionens arbete samt om Socialfonden och hur den ska skapa fler jobb i Europa. Gruppen besökte även andra aktörer som arbetar med EU-politik däribland Sveriges Ständiga representation vid EU och Sveriges kommuner och Landsting (SKL).

 

Besöken avslutades här på North Sweden med Karla Wixe från Fackliga Brysselkontoret som är LO:s, TCO:s och Sacos gemensamma Brysselkontor. Karla berättade om hur svenska facken arbetar i Bryssel och om hur deras uppgift är att bevaka samarbetet i EU och stödja centralorganisationernas arbete för en europeisk politik som motsvarar fackmedlemmarnas intressen och behov.

 

/ Anna Lundgren

 

Vill du göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

 

14 Sep 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information