Tack till vårens praktikanter

Vårterminen börjar redan närma sig sitt slut – och det innebär också att det är dags att tacka våra fantastiska praktikanter, Aida Mehrazin och Michele Cicchetti, för deras tid hos oss. Vi har bett dem reflektera över vårens praktik hos oss, vad de har lärt sig och om de har några tips till andra som funderar på att göra praktik – och gjorde en liten intervju med dem.

160706Aidaochmichele1

Vad har du lärt dig av att göra praktik på North Sweden ?

̶  Aida: Jag har lärt mig en hel del under min praktik på North Sweden, bland annat om hur flernivå styren inom EU såväl som på hemmaplan fungerar. Jag har fått en bredare kompetens gällande regioners roll och betydelse, samt hur viktigt det är att vara med att påverka politiken på EU-nivå, av den anledningen att det är regioner och lokala aktörer som tar ansvaret att implementerar och vidare ser till att göra verkstad för att nå målen. 

Jag har även uppskattat att det funnits utrymme för flexibilitet  – det vill säga, att jag har fått chansen att gå på konferenser och möten som väckt intresse hos mig. Jag har följt med intresse migrationsfrågan på EU nivå, vilket har erbjudit mig ytterligare lärorika kunskaper för framtida yrken. 

̶  Michele: Det har varit otroligt intressant att få arbeta mitt i EU-bubblan i ett halvt år. Man lär sig att EU är mycket mer än det som står i läroböckerna, det är ett helt ekosystem med rutiner och processer där det rör sig en massa olika aktörer, alla med sina särintressen.   

Vad tar du med dig från  tiden i Bryssel?

̶̶  Aida: Jag tar med mig väldigt mycket från Bryssel, det har varit en otrolig stad att bo i, med saker ständigt på gång. Det är en stad som aldrig sover, kan man säga. Även om denna våren varit komplicerad och speciell på många sätt och vis, har det i det stora hela varit en berikande upplevelse.   

̶  Michele: Förutom den unika arbetserfarenheten tar jag med mig hem många nya vänskaper som jag är säker kommer att bestå i framtiden. Det har varit både roligt och berikande att få träffa många härliga människor under denna tid. 

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik?

̶̶  Aida: Ta chansen och sök praktik på North Sweden European Office, det kommer utan tvekan vara en otrolig upplevelse. Bryssel är en spännande plats att bo och jobba i om man är intresserad av EU och politik. Mitt tips till alla som funderar på att göra praktik i Bryssel är att ta vara på tiden man är där och gå på det man tycker är intressant, det finns väldigt mycket man kan lära sig utöver de uppgifter man får göra på praktikplatsen. 

̶  Michele: Tveka inte, och sök! Det är en lärorik erfarenhet på alla sätt och vis, både på den personliga och på den professionella planen.

Vad händer nu efter praktiken?

̶  Aida: Till hösten kommer jag fortsätta min utbildning och skriva klart min D-uppsats. Sen får vi se var det bär av, det kanske blir så att jag söker mig till Bryssel igen när jag är klar med min utbildning.  

̶  Michele: Det blir semester! Först på Gotland och sen hemma i Italien med familj och vänner. Och efter sommaren blir det comeback i Umeå, då jag har ett år kvar på mastersprogrammet. Och efter det får vi se vad som händer!

Under sin tid här passade de också på att skriva fram varsin rapport om två intressanta ämnen för oss på North Sweden.

Vad handlar rapporterna om?

-      I Aidas rapport kan du läsa om EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitisk, vilka åtgärder, EU:s gemensamma mål och hur tar EU bäst vara på arbetskraft och kompetensen, som en viktig dimension för oss i våra regioner.

Läs hela Aidas rapport

-     I Micheles rapport kan du läsa om hur den lokala och regionala nivån kan samverka för att påverka beslut på EU-nivå genom att titta på det pågående arbetet med att ta fram en OECD-studie för NSPA-regionerna.

Läs hela Micheles rapport 

Vi alla önskar dem ett stort lycka till och även en glad sommar!

/Martha Bahta

06 Jul 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information