Terrorattentat i Bryssel

Under tisdagen den 22 mars genomfördes två terrorattentat i Bryssel, riktade dels mot Zaventem International Airport och Maelbeek tunnelbanestation, bara ett stenkast från North Sweden kontoret, EU-kommissionen och Europaparlamentet. Våra tankar går till de drabbade och deras nära och kära.

Tisdagsmorgonen inleddes med rapporter om ett genomfört attentat i avgångshallen vid Zaventam International Airport, precis utanför Bryssel. En timme senare följde explosionerna på stationen vid Maelbeek, två kvarter från North Swedens kontor. Det är en lättnad att alla på kontoret är trygga och inte direkt drabbade. Vi vill tacka för alla hälsningar och alla som har månat om oss.

Terrorattentaten mot EU:s demokratiska torg, som Bryssel i väldigt mycket är, påverkar oss alla. Bryssel samlar människor från alla Europas och hela världens olika hörn för att företräda våra olika intressen i EU:s gemensamma beslutsfattande.

Tre dagars landssorg utlystes och under veckan har man vid EU-kommissionen flaggat på halv stång. Vi på kontoret har under onsdagen fortsatt följt nyhetsutvecklingen och även deltagit under en minnestund i centrala Bryssel. Vi vill å kontorets vägnar lämna våra kondoleanser till de drabbade och uttrycka vårt deltagande i deras sorg. 

Det mesta återgick också till att vara som vanligt ganska snart efter den mörka tisdagen. Dock att tunnelbana och framförallt flygtrafik av naturliga skäl ännu inte kommit igång som tidigare. Bryssels flygplats Zaventem kommer, som det ser ut, att starta upp igen först till kommande helg och då endast i begränsad skala med vissa Brussels Airlines-flyg. Det påverkar förstås under en tid även North Sweden och möjligheterna att flyga till och från Bryssel och hemmaregionerna i norra Sverige. Det är ännu mycket som är oklart när all flygtrafik kan vara igång igen, men förhoppningen ska det inte hinna skapa all för stora olägenheter. I övrigt arbetar vi på som vanligt och EU och alla övriga aktiviteter kopplat till EU kommer att vara igång fullt ut igen efter denna vecka som inneburit Påskledighet för många. 

/ North Sweden kontoret

30 Mar 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information