Umeå kommun besök

Umeå kommun besökte Bryssel under två dagar, 10-11 maj. Gruppen har bland annat besökt Europaparlamentet, EU-kommissionen, Sveriges kommuner och landsting, Svenska fackliga Brysselkontoret och North Sweden.

Syftet med resan var att lära sig mer om hur arbetet med arbetsrätt bedrivs inom EU, vilka organ som är involverade, hur EU-lagstiftningen styr Sverige och kommunerna samt hur processen ser ut från förslag till beslut som ska implementeras i respektive land.

20160511 Umeå kommun besök 1

Delegationen från Umeå kommun arbetsrättsliga enhet på besök hos North Sweden.

Under två dagar har gruppen träffat olika representanter och aktörer i Bryssel. Från representanter för regional nivå (Sveriges Kommuner och Landsting och North Sweden) till Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Under besöket på Europaparlamentet berättade Tobias Ghersetti, politisk sakkunnig till Jytte Guteland (S), om hur arbetet i Europaparlamentet går till och om aktuella frågor inom miljöområdet. Helena Lagerholm, handläggare SKL, berättade hur SKL arbetar med arbetsrätt och hur EU:s politik påverkar lokal och regional nivå. Karla Wixi, chef på Fackliga Brysselkontoret, berättade hur svenska fackförbund arbetar i Bryssel med aktuella arbetsrättsliga frågor, exempelvis den svenska modellen och EU:s förslag om minimumlöner, något som svenska fackförbund och arbetsgivare motsätter sig.

Dagarna i Bryssel avslutades med ett besök på EU-kommissionens DG-EMPL där Marie Lagerrigue och Cinzia Masina, enhetschefer på Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering, berättade om EU-kommissionens arbete för att främja sysselsättning i hela EU och hur Europeiska socialfonden (ESF) är ett redskap för att skapa fler jobb i EU.

20160511 Umeå kommun besök 2

Gruppen diskuterar sysselsättningutmaningar i EU tillsammans med Marie Lagerrigue, Enhetschef, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering. 

Gruppen var även på besök hos oss på North Sweden, där de fick lära sig mer om vad vår organisation arbetar med och om viktiga frågor i EU som påverkar Västerbotten och Norrbotten.

”Vi har fått en större inblick i hur man faktiskt jobbar i EU-parlamentet och EU-kommissionen. Särskilt besöket hos SKL har varit mycket intressant, med kopplingen mellan svenska kommuner och landsting och EU-institutionerna. Det har också varit intressant att träffa företrädare för det svenska facket och få veta mer om hur de jobbar på europeisk nivå, eftersom vi jobbar väldigt nära dem i vår verksamhet. Och det är någonting som vi bär med hem och kommer att ha nytta av”, sa Stefan Larsson, Förhandlingschef på Umeå kommun.

Vi på North Sweden vill tacka för ett trevligt besök och hoppas att de haft en givande vistelse.

Vill du också göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/Martha Bahta och Michele Cicchetti 

11 Maj 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information