Besök av Norrlands blivande EU-ambassadörer

Under måndagsförmiddagen hade North Sweden European Office besök av 14 kunskapstörstande och blivande EU-ambassadörer för sina respektive skolor i Norrbotten och Västerbotten. Eleverna som går på gymnasiet representerar flertalet skolor i vår region och innan resan till Bryssel har de genomgått en utbildning med informationskontoret Europa Direkt Norrbotten och Västerbotten. Målet är att EU-ambassadörerna under studiebesök i Bryssel samt genom utbildningen skall lära sig om EU och dess system, för att sedan sprida den kunskapen på hemmaplan och minska det avstånd som ibland kan kännas så långt mellan norra Sverige och Bryssel.

170929 EU-ambassadörer

De blivande EU-ambassadörerna utanför North Swedens kontor 
Foto: Adam Jonsson

Här hos oss på North Sweden fick de en genomgång av kontorets arbete på den europeiska arenan då direktör Mikael Janson höll en presentation om vårt arbete. De fick också en kort inblick i hur livet är som praktikant på organisationen såväl som i Bryssel. Vidare fick de också bekanta sig med Pierre Schellekens, biträdande chef för EU-kommissionär Miguel Arias Cañetes kabinett som ansvarar för energi och klimatfrågorna för EU-kommissionens räkning. I samtalet lyfte Schellekens fram vikten i ungdomarnas engagemang för EU frågor och betydelsen det har för att öka EU-kunskapen hos ungdomar i Norrland och Sverige.

170929 Pierre Schellekens

Pierre Schellekens talar om sitt arbete på kommissionen
Foto: Adam Jonsson

Vi tackar Europa Direkt som arrangerat studieresan och de framtida EU-ambassadörerna för ett trevligt besök och önskar dem lycka till med sina framtida uppdrag!

Läs mer om projektet "EU på riktigt" där två elever från Anderstorpsgymnasiet fick möjlighet att besöka Bryssel med sina lärare

/Lovisa Jonsson

 

29 Sep 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information