Estland tar över ordförandeskapet

1 juli tar Estland över ordförandeskapet i EU efter Malta, mandatperioden sträcker sig året ut.

Den 1 juli övertar Estland ordförandeskapet i Europeiska unionens råd (ofta kallat ministerrådet) efter Malta. Prioriteringarna under Estlands ordförandeskap kommer att vara en öppen och innovativ ekonomi i Europa, ett säkert Europa, ett digitalt Europa samt ett inkluderade och hållbart Europa.

Ordförandeskapet för Europeiska unionens råd är en roterande uppgift som varje medlemsland håller i sex månader åt gången. Rådet, som ofta kallas ministerrådet, består av en minister per medlemsstat. Vilken minister som företräder sitt land beror på vilken fråga som behandlas. Europeiska unionens råd bör inte förväxlas med Europeiska rådet som består av varje medlemslands stats- eller regeringschef, samt dess ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Estlands prioriteringar för ordförandeskapet i Europeiska unionens råd under tredje och fjärde kvartalet 2017 är uppdelade i fyra kategorier:

• En öppen och innovativ ekonomi i Europa: Främja kunskapsbaserad tillväxt och konkurrenskraft genom att stötta EU:s fyra friheter; Fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital.

• Ett säkert Europa: Arbeta tillsammans i unionen för att säkerställa medborgarnas säkerhet och agera enat på den globala arenan för att främja fred, välstånd och stabilitet.

• Ett digitalt Europa: Tillvarata teknologiska framsteg för att främja medborgare, företag och offentlig sektor.

• Ett inkluderande och hållbart Europa: Stödja lika möjligheter i Europa för att säkerställa högkvalitativ utbildning och sysselsättning.

Efter Estland kommer Bulgarien att ta över ordförandeskapet den 1 januari 2018 följt av Österrike den 1 juli 2018. Sverige har innehaft ordförandeskapet två gånger: första halvåret 2001 och andra halvåret 2009.

Läs mer om Estlands ordförandeskapet här

/Martha Bahta

12 Jul 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information