Europaparlamentet på besök

Den 7 till 9 juni besökte en grupp Europaparlamentariker från den socialdemokratiska gruppen (S&D) i det regionala utskottet Västerbotten och Västernorrland för att lära mer om norra Sveriges utmaningar och möjligheter med stöd av EU. I spetsen för gruppen stod Constanze Krehl, gruppledare för S&D i det regionala utskottet och en av de två huvudrapportörerna under arbetet med att i EU slutförhandla det som blev nuvarande regleringar för bland annat regionalfonden till norra Sverige.

EP besök

Tomas Andersson från Jämtland Härjedalen stod från Europaforum Norra Sverige som värd för ett studiebesök på Sliperiet vid Umeå Universitet för Europaparlamentarikerna Constanze Krehl, Monika Smolkova, Liliana Rodrigues och Derek Vaughan med medarbetare där ansvarig Marlene Johansson med flera berättade om verksamheten

OECD:s slutsatser för North Sweden i fokus

Europaparlamentariker Jens Nilsson från Östersund stod för inbjudan av parlamentarikerna till regionen och den femhövdade parlamentarikergruppen med medföljande medarbetare välkomnades av Erik Bergkvist, ordförande Region Västerbotten, på Stora Hotellet i Umeå.

Efter en presentationsrunda och lite inledande ord om regionen och det unika politiska samarbetet kring EU-frågor mellan de fyra nordligaste länen i nätverket Europaforum Norra Sverige, berättade Mikael Janson, direktör North Sweden European Office, om samverkan inom Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, i norra Sverige, Finland och Norge och resultaten av den OECD-studie som NSPA genomfört.

Det var en intresserad grupp som tog del av OECD:s slutsatser och rekommendationer och hur arbetet kan tas vidare för regionerna och hela NSPA i partnerskap med nationell nivå men också stöd från EU. Constanze Krehl konstaterade tillsammans med Jens Nilsson och övriga i gruppen att det fanns mycket i detta av bredare intresse på europeisk nivå och att det därmed finns anledning att under hösten bjuda in OECD till parlamentet för att berätta om det för hela utskottet.   

Nedslag i norra Sveriges utvecklingsarbete

Europaparlamentarikergruppen fick under de första två dagarna ta del av mycket av det som Umeå med omnejd kan erbjuda i form av utvecklingsarbete för att stärka regionen med början på Sliperiet och Humlab-X på Umeå Universitet och innovationssatsningar kring ny teknik inklusive Uminovas arbete med stöd till fler start-ups och entreprenörer i regionen.

Även norra Sveriges konkurrensfördelar som säte för energiintensiv industri såsom batteritillverkning och datacenters lyftes och gruppen fick också från Region Västerbotten en genomgång av hur regionen satsar på turism och behoven av bättre infrastruktur i båda nord-sydlig riktning och öst-västlig över Kvarken.

Besöket och programmet skedde i samverkan mellan EFNS-regionerna och politiker och tjänstemän från övriga regioner medverkade även som värdar och från exempelvis Norrbotten gavs information om utbyggnaden av e-hälsa. Besöket avslutades den tredje dagen med en tur till Processum i Örnsköldsvik i Västernorrland för att lära mer om den utveckling av träbaserad biomassa som pågår och i framtiden kommer att kunna ersätta plast och överlag oljebaserade produkter med stora potentialer för norra Sverige.

/Mikael Janson

Läs mer om besöket på Region Västerbottens hemsida

Läs mer om lanseringen av OECD-studien för NSPA

Läs om Europaparlamentets roll i förhandlingarna inför nuvarande programperiod

09 Jun 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information