EU:s nya mobiltjänst

Nu finns det ett enkelt sätt att jämföra din region med andra europeiska regioner.  Eurostat, EU-kommissionens direktorat som sammanställer och redovisar officiell statistik för EU, har lanserat en ny mobilapp ”Min region”. I appen, som finns på tyska, engelska och franska, hittar du detaljerad information om samtliga europeiska regioner, som du kan jämföra med varandra på ett klick. 

I appen kan man välja och jämföra upp till tre olika EU-regioner, utifrån det data som Eurostat har samlat in under de tre senaste åren. Bland 20 indikatorer som finns hittar du information om till exempel antal personer med tillgång till internet på mobila enheter, ungdomsarbetslöshet eller förväntad livslängd.

eurostat1

  • Enligt Eurostats nya digitala tjänst år 2015 låg Övre Norrland före sina grannar i Norge och Finland, när det gällde sysselsättningsgraden, med drygt 80 % av syselsatta människor mellan åldrarna 20-64 år.

  • Statistiken visar också på framgång i utbildningsgrad i Norr- och Västerbotten. När man beräknar antal ungdomar som hoppar av skolan i förtid, presterar regionen betydligt bättre än andra i Europa med 4,6 % tidiga avhopp, jämfört med 18,2% i Norra Norge, enligt Eurostats data för år 2015.
  • Enligt ”Min region” appen, demonstrerar Övre Norrland höga resultat, när det gäller användning av internet på mobila enheter. År 2016 använde över 80 % av befolkning i Norr- och Västerbotten sina telefoner och surfplattor att hitta information, beställa saker och lyssna på musik på internet. Att Övre Norrland är en av de mest framgångsrika regionerna inom internettillgång går i linje med den senaste EU-undersökningen, som mäter digitalisering i medlemsländer. Läs mer om hur indexet gynnar Sveriges framgång här.

Det och mycket mer hittar ni i Eurostats nya app. För att installera appen gå till Apple Store eller Google Play och följ instruktionerna.

Läs mer om ”Min region” appen här.

Läs mer om Eurostats mobila tjänster här.

/Maria Sandberg

05 Apr 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information