Norrbottens Kommuner på besök i Bryssel och EU

Den 3-4 maj har Bryssel och North Sweden haft besök av kanslipersonal och kommunikatörer från kommunerna i Norrbotten. Besökarna har under sin vistelse i EU:s huvudstad fått presentationer av representanter från North Sweden, Sveriges ständiga representation i EU, SKL samt Europaparlamentet och EU-kommissionen.

2
På Europaparlamentet fick besökarna en givande föreläsning och möjlighet att träffa Europaparlamentarikern Jens Nilsson

En grupp på 21 personer från Norrbotten bjöds in till Europaparlamentet i början av maj. Det var Europaparlamentarikern Jens Nilsson (S) som stod för inbjudan. Gruppen består att kanslipersonal och kommunikatörer från kommunerna och Region Norrbotten. De båda yrkeskategorierna är länkar mellan medborgare och politik, vilket ger dem en viktig roll i den demokratiska strukturen.

Deras studiebesök i Bryssel inleddes hos oss på North Sweden European Office, där Mikael Janson berättade om varför kontoret är Norrbottens och Västerbottens förlängda arm i Europa och hur vi jobbar med EU-frågor som berör Norrbotten.

Efteråt möttes besökarna av Ann-Charlotta Eriksson, kommunikatör på Sveriges representation i EU, som berättade om hur de jobbar för att lyfta och bevaka svenska intressen på EU-nivå. Anette Millard och Edvin Hasangjekaj från arkivet pratade om deras arbete med digital ärendehantering, dokumentation och arkivering. Under det ljuvliga samtalet fick alla deltagare en möjlighet att jämföra deras arbetssätt och diskutera dess potentiella utveckling i framtid samt de största utmaningarna i samband med förvaltnings digitalisering.

Den första dagen avslutades på Europaparlamentet, där gästerna fick chansen att träffa Jens Nilsson, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som sitter i utskottet för transport och turism, jordbruk samt utskottet för regional utveckling, som tidigare har arbetat som kommunalråd i Östersund. På Europaparlamentet pratades det om EU:s institutioner, vad som står på agendan i EU idag samt om hur EU finansieringsprogram kan möta Norrbottens behov.

3
Ett morgonmöte med Maja Högvik på SKL fullt av inspiration

Nästa dag blev lika givande. Först fick besökarna en presentation av Maja Högvik, som berättade om SKL:s arbete och verksamhet i Bryssel samt om kopplingen mellan regional och lokal nivå. Besökarna var intresserade av hur kommuninvånare påverkas av flernivåstyre/EU-arbete, vilket födde en spännande diskussion.

 

4
Ann-Kerstin Myleus fråm EU-kommissionen berättade bland annat om EU:s sammanhållningspolitik

Därefter, efter ett snabbt besök på Parlamentets interaktiva utställning, träffade besökarna Ann-Kerstin Myleus, som arbetar på generaldirektoratet för Regional- och statspolitik på EU-kommissionen. Hon är en Övertorneåbo, som bor i Bryssel sedan 20 år tillbaka. Ann-Kerstin gav besökarna ett varmt välkomnade, berättade om varför EU är viktig för en region som Norrbotten samt tog upp en diskussion kring Norrbottens möjligheter inom EU.

Dagarna i Bryssel gav oss en inblick i hur frågor initieras, vilka vägar de tar och var i processen beslut kan påverkas, så utvärderar besökarna deras studieresa.

Vi tackar deltagarna från Norrbottens kommunern för dessa mycket trevliga och lärorika dagar och hoppas att de har haft en givande vistelse i Bryssel. Vi önskar dem gärna välkomna åter!

/Maria Sandberg och Sanna Schumacher med kollegor på North Sweden

09 Maj 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information