Norrbottning invald till Regionkommittén

Agneta Granström, regionråd för Region Norrbotten, har blivit invald som ledamot till Regionkommittén. Hon är den första samiska företrädaren i EU:s politiska organ.

Agneta Granström (MP) har blivit invald som ledamot i Regionkommittén, EU:s rådgivande organ med folkvalda företrädare från alla medlemsländerna. Hon kommenterar sitt nya uppdrag såhär:

171211agnetagranstrom

Jag är väldigt glad över förtroendet jag fått och som samisk urfolksföreträdare kommer jag att ha de samiska intressena i fokus i mitt arbete i ENVE utskottet och i Plenaret.

Uppdraget som ledamot i Regionkommittén är under en femårsperiod med möjlighet till förlängning. Hon kommer att tillhöra PES-gruppen och Agneta berättar att hon vill arbeta med utmaningarna som arktiska, samiska och glesbefolkade områden har. 

– Sammanhållningspolitiken och den arktiska politiken är viktig att bevaka och påverka. Vårt glest befolkade län, det mest glesbefolkade i EU, har speciella förutsättningar och utmaningar. De Glesbygdsmedel vi får idag är oerhört viktiga i vårt regionala arbete. De beslut som tas på EU nivå påverkar oss dagligen. Därför vill jag vara en aktiv del i det arbete, säger hon om vikten som EU har i norra Sverige.

Foto: Erik Holmstedt

/Sofia Baumgartner

11 Dec 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information