NSPA skriver under allians för fortsatt stark sammanhållningspolitik i EU

I samband med forumet i Rovaniemi för Northern Sparsely Populated Areas, (NSPA) hade även Europeiska Regionkommittén möte med ECON-utskottet under medverkan av regionkommitténs vice ordförande Markku Markkula. Under forumet skrev NSPA genom ordförande Satu Vehreävesa på den nyligen presenterade sammanhållningspolitiska alliansen som skapades den 11 oktober för en fortsatt stark sammanhållningspolitik i EU post 2020.

171129 cohesion NSPA2

#CohesionAlliance är ett konsortium för de som anser att EU: s sammanhållningspolitik måste fortsätta att vara en pelare för unionens framtid. Samarbete är ett resultat mellan kommunala och regionala organisationerna i EU och Regionkommittén. Alliansen har som mål att visa stödet för en fortsatt stark sammanhållningspolitik för att minska de regionala klyftorna i Europa. Den ämnar se till att denna post får en fortsatt stark budget efter 2020, trots att EU:s budget generellt lär minska bland annat på grund av Brexit.

Alliansen och kampanjen är öppen för alla från nationella, regionala och lokala styrelser till mindre företag, universitet och organisationer med intresse för EU:s sammanhållningspolitik.

Genom signaturen från ordförande Satu Vehreävesa ställer sig NSPA bakom den enade alliansen för en bibehållen stark budget till, och ytterligare satsningar inom EU:s sammanhållningspolitik post 2020.

I samband med underskriften berömde Regionkommitténs förste vice ordförande Markku Markkula NSPAs genomförandet av EU: s regionalpolitik genom att berömma värdstaden i norra Finland på följande sätt: 'Lappland är ett bra exempel på hur smart specialisering ger en solid grund för innovation och entreprenörskap, som bygger på centrum av industriell utveckling och avancerad klustersamarbete.

Läs mer om den sammanhållningspolitiska alliansen här.

/Martha Bahta & Lovisa Jonsson

29 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information