Ny talman i EP

Den 17 januari valde Europaparlamentet en ny talman. Valet föll på den konservative italienske parlamentarikern Antonio Tajani. Tajani har tidigare varit EU-kommissionär med ansvar för bl.a. transporter och industri och har nu fått mandat att leda Europaparlamentets arbete. Han uttalade efter en utdragen valomgång att inte bedriva någon ”politisk agenda” och i sitt tal lyfte han neutralitet samt frågor rörande säkerhet, migration och jobb.

070131 Tajani
Antonio Tajani ny talesman för Europaparlamentet 

Efter en utdragen valprocess, där det var osäkert vem som på förhand skulle bli ny talman, valdes Antonio Tajani, partigruppen EPP:s kandidat, framför den socialdemokratiske Gianni Pittella till ny talman för EU-parlamentet. Italienaren Antonio Tajani har tidigare varit EU-kommissionär med ansvar för bl.a. transporter och industri och har nu fått mandat att leda Europaparlamentets arbete. Valresultatet innebär nu att de tre topposterna inom Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen nu leds av politiker från EPP-gruppen, där svenska moderater och kristdemokrater sitter.

Delade meningar om resultatet

Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog beklagar valresultatet med menar på det fördelaktiga kring att sammarbetet mellan socialdemokratiska S&D och högergruppen EPP nu har avbrutits som en följd av resultatet. Hon hoppas på att detta i förlängningen kommer att leda till en tydligare höger-vänsterpolitik samt en vitalisering av det europeiska samarbetet, en syn även den moderate EU- parlamentarikern Christofer Fjellner delar.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställer sig mer tveksamma till valresultatet och menar att Tajani är en sällsynt dålig kandidat i och med bland annat hans inblandning i den så kallade dieselgateskandalen samt hans relation med den förre italienska premiärministern Berlusconi och hans inställning till abort, säger EU- parlamentarikern Martin Björk i ett uttalande. 

Läs mer på Europaparlamentet hemsida

Läs mer om valet av talman här

/Sanna Schumacher 

 

 

 

31 Jan 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information