Regeringens EU prioriteringar

För tredje året presenterade regeringen på onsdagen 15 mars sina EU-prioriteringar. Jämfört med tidigare år minskar antalet punkter medan förra årets tre huvudblock kvarstår: Jobb-, klimat- och migrationspolitik.

Under de senaste åren har regeringens EU-program minskat stadigt var år, från 74 prioriterade punkter 2015 till 23 prioriterade punkter för 2017. När EU-minister Ann Linde (S) presenterade regeringens EU-agenda i riksdagen sade hon; 

– På många sätt tror jag att den populistiska och nationalistiska vågen skapats på grund av att både regeringar och EU inte har klarat av att leverera tillräckligt. Alla människor har inte fått del av ökad tillväxt istället har klyftorna växt.

Hon betonade även att det allra viktigaste är att EU kan leverera resultat både på ett övergripande plan och i människors vardag. För regeringen är det uppenbart att gränsöverskridande utmaningar kräver gränsöverskridande samarbeten. EU gör det möjligt för medlemsstaterna att hitta gemensamma lösningar och ska utgöra en stark röst för fred och grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Som en av del i regeringens jobbprogram betonade ministern behovet av fria dataflöden som en viktig del av företagens produktionsutveckling. Något som Sverige enligt henne har drivit tillsammans med 16 andra EU-länder i strid med Tysklands och Frankrikes vilja. Enligt regeringen har EU-kommissionen valt att gå på den fransk-tyska linjen i deras förslag om att begränsa flödena men ännu är frågan inte avgjord.

TTIP är inte dött

Att fortsätta förhandlingarna om frihandel med olika länder är en ytterligare del av årets prioriteringar. Dock noterade Linde med viss hoppfullhet att den nya amerikanska Trump-administrationen ännu inte sagt sig vilja stoppa det framtida frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA, inte ens i går när landets nya handelsminister utfrågades i kongressen.

– Vår tolkning är att TTIP inte är dött, sade Linde.

Vitbok och Brexit

Utöver de tre huvudprioriteringarna säger Linde att hon vill lyfta fram två andra viktiga frågor;

Det första är det svenska arbetet med EU-kommissionens vitbok om EU:s framtid.

Det andra är Brexitförhandlingarna som enligt EU-ministern “tar mycket kraft både från EU och från oss”. Som tröst hoppas dock regeringen att Sverige ska få ta över Europeiska läkemedelsmyndigheten som idag har sitt huvudkontor i London.

Läs regeringens övergripande prioriteringar här (PDF)
Läs mer om övriga viktiga förhandlingsfrågor för regeringen här (PDF)
Läs EU-kommissionens vitbok här (PDF)

/Sanna Schumacher 

29 Mar 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information