Region Västerbotten med i diskussion om framtidens regionalpolitik i EU

Den 18 maj anordnade den Europeiska Regionkommittén i Bryssel ett seminarium om framtidens regionalpolitik utifrån den framtidsdebatt som nu pågår i EU. Avsikten var att samla olika regionala företrädare för en gemensam allians för Europeisk sammanhållning. Bland huvudtalarna fanns Erik Bergkvist, ordförande Region Västerbotten, som företrädde nätverket för perifera och maritima regioner, CPMR.

Allians för framtida sammanhållning i EU

”Alliance on the Future of cohesion policy in the EU” var namnet på det seminarium som Regionkommittén, EU:s politiska församling för regioner och lokala företrädare, med Markku Markkula, regionkommitténs ordförande, i spetsen anordnade i samverkan med en rad olika regionala nätverk och organisationer inklusive The Conference for Peripheral and Maritime Regions, CPMR, i vilket Region Västerbotten och Region Norrbotten är medlemmar. Erik Bergkvist, Region Västerbotten, företrädde CPMR i en av de två paneler som diskuterade framtidens sammanhållningspolitik i EU, i vilken också bland andra Erik von Breska, ansvarig i EU-kommissionens regionala enhet för arbetet med framtidens regionalpolitiska instrument, medverkade.

erik
Erik Bergkvist inleder diskussionen om framtidens EU-politik för regionerna i Europeiska Regionkommittén.

Erik inledde med att konstatera att "allt börjar lokalt, hos enskilda individer, inte stater, EU eller ens regioner", och vikten av en flexibel och förnyad regionalpolitik för alla regioner med regionerna som den perfekta länken mellan medborgarna och lokalsamhället där jobbet görs och investeringsmedlen rent konkret behövs och staterna och EU där storpolitiken förs.

"EU är mer än en bank!"

Det fanns i diskussionen en stor enighet runt sammanhållningspolitikens roll för att bidra till investeringar för att utveckla möjligheter för medborgare, lokalsamhällen och regioner till gagn för hela Europa. Erik Bergkvist konstaterade att EU är mer än en bank för investeringar, det finns också en politisk dimension av att få med alla regioner för gemensamma Europeiska prioriteringar och det är sammanhållningspolitikens roll. Han avslutade med att lyfta fram sammanhållningspolitikens värde för hela EU:s grund, att skapa samverkan ur askan av två världskrig, och för det krävs sammanhållning över hela EU, med möjligheter till investeringar och tillväxt över hela Europa.

Werner Schmidt, direktör vid Europeiska Investeringsbanken, EIB, konstaterade att EIB är just en bank som arbetar utifrån de policys de får och där är sammanhållningsperspektivet för hela Europa en del av grunden för bankens uppdrag. Finansiella instrument är en del av detta, men viktigt att säga att det inte kan lösa alla behov, däremot kan det öka tillgången till kapital även för de investeringar som sammanhållningspolitiken med sina fonder och program är grunden inom områden där marknadskrafterna och lån inte kan lösa hela grundbehovet.

Stora budgetutmaningar

Nadia Calviño, Generaldirektör för EU-kommissionens budgetenhet, noterade att EU står inför en rad budgetutmaningar. Det finns en rad behov som behöver resurser samtidigt som Brexit och annat innebär minskade budgetramar. EU:s regionalpolitik har en viktig roll, men det finns frågetecken runt vad den verkligen levererar tillbaka till EU och det måste göras tydligare för att säkra dess framtid. Det gäller att inte se det som ett nollsummespel där någon vinner och någon förlorar när resurserna fördelas, utan att de medel som investeras verkligen bidrar till tillväxtpotentialer och hanterar utmaningar som hela EU får fördel av inklusive hur det bidrar till verkliga strukturomvandlingar där det behövs för att skapa global konkurrenskraft. Sammanhållningspolitiken med sina fonder och program för regionala investeringar har i det en viktig roll, var hennes mening.

Avsikten med den allians som seminariet avsåg att etablera, är att till det stora sammanhållningsforumet i juni i regi av EU-kommissionen kunna föra fram en allians för en fungerande sammanhållningspolitik för framtiden. Att från regionkommittén och dess partner vara en stark aktör för det fortsatta arbetet inför den kommande EU-budget som läggs någon gång nästa år. EU:s sammanhållningspolitik behövs, men det finns också stora brister och utrymme för en bättre fungerande och mer flexibel utformning av den. Från regionkommittén har i dagarna ett yttrande om framtidens sammanhållningspolitik precis antagits som en del av det pågående arbetet.

/Mikael Janson

Läs mer om seminariet i Regionkommittén.

Läs om Europeiska Regionkommitténs ställningstagande om framtidens regionalpolitik i EU.

Läs ”State of Play” om vad som står på spel för EU:s regionalpolitik i uppstarten av diskussionen.

19 Maj 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information