Sverige är bland toppaktörer inom digitalisering i EU.

Indexet för digital ekonomi och digitalt samhälle (Desi) 2017 visar att Sverige ligger på tredje plats efter Danmark och Finland och får höga poäng inom samtliga områden. Sverige får sin bästa placering när det gäller användningen av internet.

Index för digital ekonomi och digitalt samhälle är ett verktyg som mäter framstegen med digitalisering i 28 EU-länderna utifrån fem komponenter:

  1. Uppkoppling (fast och mobilt bredband, dess hastighet och priser för detta);
  2. Humankapital (internetanvändning och digitala färdigheter);
  3. Användning av internet (privatpersoners användning av innehåll, kommunikation och transaktioner online);
  4. Integrering av digital teknik (digitalisering inom näringslivet och e-handel);
  5. E-förvaltning.

Desi 2017

Översyn på digitaliseringen i EU
Allmänt sett har EU förbättrat sina digitala resultat jämfört med förra året. EU har fler digitala specialister än tidigare och medborgare blir allt mer digitala. År 2016 har mer än 79 % av EU:s befolkning varit ute på nätet minst en gång i veckan. Fler människor har börjat använda offentliga tjänster på nätet, samtidigt som företagen blir alltmer digitala.

Däremot rapporterar EU-kommissionen att framstegen kunde vara snabbare och bilden varierar mellan olika EU-länder. Klyftan mellan de digitala toppaktörerna och länderna med sämre resultat är fortfarande stor.

Europa blir gradvis mer digitalt, men ytterligare insatser behövs i många länder, säger EU-kommissionär Andrus Ansip, som ansvarar för den digitala inre marknaden. Alla EU-länder måste investera mer för att helt kunna dra nytta av den digitala inre marknaden. Vi vill inte ha ett digitalt Europa med två hastigheter. Vi bör arbeta tillsammans för att göra EU världsledande på det digitala området.

Sverige presterar högt inom digitalisering
Sverige ligger på tredje plats i Desi-undersökningen för 2017 efter Danmark och Finland, följd av Nederländerna, Luxemburg och Belgien. Nästan samtliga svenskar (91 %) är uppkopplade och nästan tre fjärdedelar har grundläggande digitala kunskaper. IT-relaterade yrken som växer snabbt och ökar sysselsättningen.

Internetanvändning stiger både i svenska hushåll och i näringsliv. Enligt indexet, har ännu fler svenskar använt internet för att läsa nyheter, lyssna på musik, göra samtal och använda sociala medier. Även svenska företag använder digital teknik oftare för att förbättra effektiviteten och försäljningen. De använder molntjänster, säljer sina produkter online, skickar elektroniska fakturor och kommunicerar med sina kunder via sociala medier.

Det finns vissa utmaningar, som kvarstår för Sverige. Till exempel, landets strategi för öppna data, som avser digital information som är fritt tillgänglig utan inskränkningar, saknas fortfarande. Utöver detta, måste antalet personer med examen inom vetenskap, teknik och matematik öka, eftersom efterfrågan av deras kunskaper kommer att stiga snabbt. EU-kommissionen uppmannar Sverige att fortsätta förbättra den redan höga graden av digitalisering i samma takt.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande om indexet för digital ekonomi och digitalt samhälle här.

Mer information om indexet för 2017 hittar du här.

/Maria Sandberg

13 Mar 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information