Sverige bäst på jämställdhet i EU

Jämställdheten i EU har blivit rankad av European Institute for Gender Equality (EIGE) som placerade Sverige i topp med högst resultat i hela EU. Regionmässigt finns det fortfarande arbete kvar för både Norrbotten och Västerbotten för att nå toppen i Sverige.

EIGE:s jämställdhets index mäter de gap som uppstår mellan män och kvinnor i samhället. De kollar på 8 områden av vilka 6 är huvudområden; pengar, arbete, kunskap, tid, hälsa och makt. I indexet betyder 100 att total jämställdhet i landet och 1 innebär total ojämställdhet. Genomsnittet för jämställdhetsutvecklingen i EU:s 28 länder år 2015 var 66.2 där Sverige var i toppen med 82.6. På andra och tredje plats kommer de nordiska länderna Danmark och Finland.

Att samarbeta med organisationer som driver jämställdhetsfrågor har varit och fortsätter att vara oerhört viktigt. Utvecklingen av välfärdsstaten lade med 1970-talets jämställdhetsinriktade reformer en stabil grund inte minst genom att införa föräldraförsäkring och sambeskattning. Och för det tredje så handlar det förstås om att tillföra resurser till sektorer som äldre- och barnomsorg, sa barn-, äldre och jämställdhetsministern Åsa Regner, när hon var inbjuden till Bryssel för att kommentera Sveriges topplacering och berätta om arbetet Sverige gör för att vara på toppen.

Jämställdheten i EU har sakta men säkert ökat, med vissa undantag enligt EIGE:s undersökning som mäter jämställdhet mellan 2005 och 2015. Undersökningen visar att Italien har fått en snabb tillväxt och under 10 år har de stigit med 12.9 poäng. Det är en hög ökning då EU i snitt endast har ökat med 4 poäng under de 10 senaste åren. Grekland är sist på listan med 50 poäng totalt. Åsa Regner säger att mer behöver göras för att få högre resultat och tillägger:

– Jag uppmanar därför EU-kommissionen att komma med ett strategiförslag som kan sätta press på EU:s alla medlemsländer.

Jämställdheten går tillbaka i EU

I Polen och flera andra EU-länder går jämställdheten tillbaka, framför allt när det gäller obetalt hemarbete. Samtidigt har EU:s strategi om jämställdhet slopats, vilket upprör Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér. Efter en uppgång för tio år sedan minskar detta index med hela 3.2 poäng under den senaste mätperioden. Inom detta område har jämställdheten gått tillbaka i hela 19 av EU:s 28 länder, det vill säga att gapet ökar mellan hur stor del av hemarbetet som görs av kvinnor respektive män.

Jämställdhet i Norrbotten och Västerbotten

När det gäller jämställdhet på det regionala planet sticker Övre Norrland ut aningen gällande arbetsmarknadsmässig statistik. Enligt Eurostats regionala årsbok från 2017 är det endast två regioner i hela EU som har procentuellt fler kvinnor i arbetslivet än män. Övre Norrland är en av dessa två regioner och den andra är Korsika som räknas som en fransk region. Procentandelen män i arbetslivet i EU:s medlemsländer år 2016 var i 76,8% medan andelen kvinnor var 65,3%. 

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort en studie där Västerbotten blivit högt rankad på politisk representation av kvinnor i regioner och landsting. I helheten när alla regioner och landsting är rankade blir Västerbotten i SKL:s studie rankad på 13:e plats och Norrbotten på 7:e plats. Helhetsrankingen sammanfattar allt från politik, hälso- och sjukvård till arbetsvillkor i regionerna och landstingen i Sverige.

/Sofia Baumgartner

Mer information
Regeringens artikel om svensk jämställdhet
EIGE:s studie om jämställdhet
Eurostats regionala årsbok 2017
SKL:s studie om jämställdhet i regioner/landsting och kommuner

27 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information