EU:s framtid: Junckers arbetsgrupp för att ”göra mindre men göra det effektivare”

Den 18 januari utsåg EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, sex ledamöter till en särskild sammansatt arbetsgrupp om subsidiaritet, proportionalitet och "göra mindre mer effektivt".

Gruppen ska senast den 15 juli 2018 lämna en rapport till ordföranden med rekommendationer om hur man ska tillämpa subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna bättre utifrån scenario fyra i EU-kommissionens vitbok om Europas framtid "Att göra mindre effektivare".

”Att göra mindre mer effektivt" förutsätter att EU fokuserar på att leverera mer inom utvalda politikområden som exempelvis säkra EU:s yttre gränser eller mer gränssamarbete inom Försvarsmakten, samtidigt som den gör mindre på andra håll, till exempel i regional utveckling och jordbrukspolitik.

Arbetsgruppens rapport ska identifiera politikområden där arbetet kan delegeras eller slutgiltigt lämnas till medlemsstaterna, men också komma fram till hur man ska göra för öka regionala och lokala myndigheters deltagande i beslutsfattande och genomförande av EU:s politik.

Arbetsgruppen är för närvarande sammansatt av EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmerman, tre från de nationella parlamenten och tre ledamöter från Regionkommittén (Europaparlamentet var inbjuden men valde att inte delta i arbetsgruppen) .

Rollen är att förbereda en skriftlig rapport till EU-kommissionens ordförande senast den 15 juli 2018 med rekommendationer på tre områden:

1) Hur man bättre tillämpar subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna i unionens institutioners arbete, särskilt när det gäller utarbetandet och genomförandet av unionens lagstiftning och politik.

2) Identifiering av eventuella politikområden där beslutsfattande och/ eller genomförande med tiden skulle kunna omfördelas helt eller delvis eller definitivt återlämnas till medlemsstaterna och,

3) Identifiering av sätt att bättre involvera regionala och lokala myndigheter vid utarbetandet och uppföljningen av unionens politik.

Regionkommittén lanserar ett samråd för att stödja de tre medlemmarnas inlägg på alla aspekter av arbetet i arbetsgruppen.

Detta första samråd syftar till att samla åsikter och inlägg som rör det tredje målet för arbetsgruppen som är centralt för de lokala och regionala myndigheternas intressen och kommer att bli föremål för nästa arbetsgruppsmöte den 23 februari 2018.

Samrådet är öppet till och med den 14 februari 2018 med tanke på bidrag från arbetsgruppsmötet den 23 februari. Med tanke på de snäva tidsfrister, kan bidrag också skickas efter det här datumet med tanke på utarbetandet av slutrapporten.

Bakgrund
I sitt tal till unionen den 13 september 2017 lade Jean-Claude Juncker fram sin syn på EU:s framtid som bygger på den debatt som inleddes genom vitboken om EU:s framtid fram till 2025. 

Ett av de scenarier som presenterades var scenario 4, ”göra mindre men göra det effektivare”. Det innebär att EU bör intensifiera insatserna på vissa områden och avstå från att agera eller göra mindre på områden där man anser att mervärdet är litet eller att man inte kan leva upp till löftena. Gruppens arbete kommer att bidra till EU:s utveckling i samband med kommissionens färdplan för ett mer enat, starkare och mer demokratiskt EU. Färdplanen kommer att färdigställas vid EU-ledarnas möte den 9 maj 2019 i Sibiu i Rumänien, före Europaparlamentsvalet.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här

Ta del av Regionkommitténs samråd här

/Julia Hanson

13 Feb 2018 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information