Folkbildning Västerbotten på besök i Bryssel

Folkbildning Västerbotten som var på besök i Bryssel den 9 och 10 april är en paraplyorganisation för de sju folkhögskolorna och tio studieförbunden i Västerbotten. Folkbildning Västerbotten syftar till att sprida information och kunskap om folkbildning och arbetar för samordning och samverkan för länets folkbildning. Gruppen, bestående av rektorer för folkhögskolor, chefer för studieförbunden samt några förtroendevalda, var intresserad av att lära sig om hur folkbildning på olika sätt kan använda sig av EU:s stödprogram och hur EU bedriver arbete inom utbildningsfrågor som exempelvis vuxenutbildning. Gruppens besöksprogram var organiserat av North Sweden.

Måndagen den 9 april började gruppens studiebesök på North Swedens kontor där Mikael Janson, direktör på North Sweden, redogjorde för kontorets verksamhet och arbetssätt samt för vilka frågor som är på EU-agendan som är viktiga för Norra Sverige.

Därefter kom Mariell Edblad, politisk assistent på nykterhetsrörelsen- och förbundet IOGT-NTO, till North Swedens lokal för att berätta om UNF (ungdomens nykterhetsförbund) och NBV (nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) som har kontor i Bryssel. Gruppen fick veta mer kring nykterhetsrörelsen arbete i Bryssel däribland deras lobbyingverksamhet mot EU-institutionerna.

IMG_3821

Mariell Edblad, politisk assistent på nykterhetsrörelsen- och förbundet IOGT-NTO

På eftermiddagen begav sig gruppen mot EU-kommissionen där de träffade Joakim Larsson som är kommunikationsansvarig på Cecilia Malmströms kabinett. Malmström är Sveriges EU-kommissionär inom handelsfrågor.

Måndagens besöksrunda avslutades med ett besök på Sveriges ständiga representation där Åsa Petri, utbildningsråd, berättade om hur hon och hennes kollegor jobbar för att lyfta och bevaka svenska intressen inom utbildningsfrågor på EU-nivå.

IMG_3831

Åsa Petri, utbildningsråd på Sveriges ständiga representation

Tisdagen, den 10 april, hälsade Folkbildning Västerbotten på Europaparlamentariker Marita Ulvskog i en av EU-parlamentets byggnader. Ulvskog berättade om hur den socialdemokratiska fördelningen ser ut i Europaparlamentet, om vikten att intressera sig för sina väljare i Sverige och hur hon uppfattar att värdegrunden och arbetssättet mellan de europeiska partikamraterna skiljer sig åt.

image_2

Folkbildning Västerbotten på rundvandring i Europaparlamentets besökslokal i Bryssel

Därefter fick gruppen möta Marina Cinzia Masina, enhetschef på EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och inkludering, som berättade om Socialfonden som en möjlighet för utveckling av civilsamhället.

IMG_3837

Gina Ebner, generalsekreterare på EAEA, European Association for the Education of Adults

På tisdageftermiddagen hälsade gruppen avslutningsvis på EAEA, European Association for the Education of Adults, som är en viktig företrädare för Folkbildning Västerbotten eftersom länsbildningsförbundet är medlemmar i denna europeiska paraplyorganisation som arbetar med påverkan gentemot de europeiska institutionerna, parlamentet, EU-kommissionen och Rådet.

Nina Björby, ordförande Folkbildning Västerbotten, räckte över en gåva till alla talare som medverkade i North Swedens besöksprogram. I syfte att belysa att Umeå var Europas kulturstad 2014, bestod gåvan dels av en bok med konst av samiska konstnärer, dels av Västerbottenost i en annorlunda tappning med en burk hjortronsylt.

Vi tackar för Folkbildning Västerbottens besök på North Sweden och välkomnar er åter till Bryssel!

Läs om Folkbildning Västerbottens verksamhet

/Julia Hanson

11 Apr 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information