North Sweden och NSPA seminarium

Den 19 juni kommer North Sweden tillsammans med Northern Sparesly Populated Areas (NSPA) att finnas på plats i Europaparlamentet för att anordna ett öppet seminarium med fokus på norra Europas regioner och dess potentialer samt behov. Seminariet presenteras av den svenska Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic samt den finska Europaparlamentarikern Elsi Katainen. Medverkande är bland annat företrädare från regionerna som ingår i NSPA, företrädare från EU-kommissionen samt från OECD.

2017 genomförde OECD en territoriell studie av de fjorton regioner som tillsammans bildar NSPA i norra Europa. Den studien tillsammans med den så kallade Regional Outlook som OECD gjorde 2016 och rapporten från den arktiska samrådsprocessen 2017, visar samtliga på samma resultat. Perifera och landsbygdstäckta regionområdet har stora potentialer som kan vara en tillgång för hela EU, förutsatt att de regionala stöd som ges till dessa regioner skräddarsys för de unika behov som regionerna innehar.

På seminariet den 19 juni kommer intressenter att bjudas in för att diskutera hur EU-samarbetet och den framtida långtidsbudgeten kan formas för att gynna hela EU genom investeringar i Norra Europa, inte minst kopplat till den Arktiska dimensionen. Det krävs på grund av NSPA:s geografiska läge fler insatser för att tillförsäkra hållbar och innovativ utveckling.

Företrädare för EU-kommissionen, regionerna, Europaparlamentet och OECD kommer under eftermiddagen att kort presentera olika perspektiv utifrån sina sakområden med fokus på NSPA för att sedan även delta i en paneldiskussion om ämnet och utöver Europaparlamentariker deltar bland annat:

  • Chris Mcdonald, OECD.
  • Nicola Di Michelis, Kabinettschef för Corina Creţu med ansvar för regional utveckling.
  • Erik Bergkvist, Region Västerbotten


Ta del av inbjudan till seminariet här:

Ta del av seminariets program här:

Anmäl er till seminariet senast den 8 juni här:

 

/Andreas Andersson Kurdve

16 Maj 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information