Umeå kan bli med i tävling om att bli Europas innovationshuvudstad

Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

Umeås arbete för förvaltning genom innovation och inkludering av medborgare i innovationsprocessen har uppmärksammats av EU-kommissionen som nominerat staden till priset ”Capital of Innovation Award”. Utmärkelsen delas ut årligen till den stad som bäst utnyttjar innovativa lösningar på samhällsproblemen och som skapar ett innovativt klimat för innevånarna. Bland kriterierna som avgör vinnaren står att staden ska bidrar till öppet och dynamiska innovationssystem, involverar medborgarna i styrning och beslutsfattande samt använda innovation för att förbättra staden.

Utnämningen sker i två steg där den de elva finalisterna ska bli sex under eventet ”iCapital Stories” i Bryssel 10 oktober i anslutning till European Week of regions and cities. Därefter presenterad den slutliga vinnaren 6 november i Lissabon under eventet ”Web summit”. De övriga städerna som konkurrerar med Umeå om Innovationspriset är Århus, Antwerpen, Aten, Bristol, Göteborg, Hamburg, Leuven, Lissabon, Madrid, Toulouse och Wien.

I Umeås ansökan beskrivs bland annat goda resultat i europeiska rankingar av tillit och trygghet, en miljömedveten och jämställd befolkning, ett starkt föreningsliv och framgångsrika inkubatorer som Uminova innovation, BIC, Umeå Biotech Incubator, Uminova eXpression, Coompanion. Umeå har också lyft fram jämställd stadsplanering.

Första steget i utnämningen sker under ett öppet event under European week of regions and cities 10 oktober i Bryssel. Anmäl dig till eventet här

Läs mer om innovation i Umeå här

/ Niklas Johansson

12 Sep 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information