Ett stort tack till våra praktikanter Hannes och Clara

Sommaren har anlänt till våra breddgrader med stormsteg och midsommar nalkas runt hörnet – och det innebär att det är dags att tacka våra fantastiska praktikanter, Hannes Wigerfelt och Clara Lundén för deras tid hos oss på North Sweden European Office. Hannes och Clara har under tiden på North Sweden ägnat en stor del av sin praktiktid åt nyhetsrapportering där de har bevakat och rapporterat om EU-initiativ och andra EU-frågor, och även medverkat vid genomförande av studiebesöksverksamheten, bistått med kontorets praktiska och administrativa frågor samt med stöd vid lansering av vår nya hemsida, med mycket mera.

Under våren har Hannes Wigerfelt och Clara Lundén praktiserat hos oss på North Sweden

Vad tar du med dig från din praktik och tid i Bryssel?

Clara: Jag har lärt mig så otroligt mycket på de här fem månaderna, att det är svårt att välja ut några få saker. Men framförallt så tar jag med mig hur mycket jag lärt mig om EU:s faktiska påverkan på Sverige och framförallt regionerna. Jag har så mycket mer kunskap om Norra Sverige och regionens behov, men också det stora mervärde regionen tillför till hela EU. Jag har studerat EU från många olika vinklar i skolan, men det praktiska jag lärt mig här går inte att lära sig från föreläsningar och kurslitteratur.

Hannes: Jag instämmer med Clara, jag har lärt mig otroligt mycket under min tid på North Sweden. Att i praktiken få uppleva EU:s beslutsfattande och inte minst vikten av regionalt deltagande är ovärderlig kunskap. Att likaså ha givits möjlighet att verkligen grotta in sig i olika EU-frågor har lärt mig massvis.

Hela denna termin på North Sweden har varit helt fantastisk och jag har mött många intressanta människor i alla möjliga sammanhang. Det känns vemodigt att det är dags att lämna livet i Bryssel och våra kära kollegor.

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik i Bryssel?  

Clara: Var ute i god tid och sök mycket. Det finns otaliga praktikplatser i Bryssel, så vill du hit är det fullt möjligt att hitta något som passar just dig. Var inte orolig för saker som boende eller att lära känna nya människor, det är väldigt smidigt att skapa sig en ny tillvaro i Bryssel. Får du möjligheten att göra praktik på North Sweden eller ett annat regionkontor finna även praktikantnätverket MiniReg, som gör att man redan från början är del av en gemenskap.

Hannes: Sluta fundera och sök praktik! Det kan inledningsvis kännas som en uppförsbacke men det är verkligen enklare än man kan tro! Likaså vill jag också flagga för att undersöka möjligheterna kring att praktisera på utom-svenska organisationer, det finns exempelvis många spännande tankesmedjor, NGOs och liknande i Bryssel, för att inte tala om EU:s många institutioner, som varje termin tar emot praktikanter.

Vad ska du göra efter praktiken?

Clara: Efter praktiken på North Sweden ska jag hem och ta sommarlov. Till hösten är dags att påbörja nästa äventyr med en double degree master, där första året spenderas på University of North Carolina Chapel Hill, och det andra på Göteborgs Universitet.

Hannes: Framtiden är charmigt oviss men det lutar åt att återvända till Lunds Universitet för att sätta igång med Masterstudier i Statsvetenskap, men jag håller även ett nyfiket öga på arbetsmarknaden.

Vi alla på North Sweden vill önska stort lycka till och stort tack för denna tid!

19 Jun 2019 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information