Norrbotten, Jämtland & Västernorrland hör till de minst befolkningstäta regionerna i EU enligt Eurostat

Eurostat har tagit en närmare titt på befolkningstätheten inom NUTS 3-regionerna inom EU. Norrbottens, Jämtlands och Västerbottens län hamnar i topp tio över de minst befolkningstäta regionerna vilket kan ses som en fördel för invånarna under rådande Coronapandemi.

Skillnader i regionerna
Eurostat har kollat närmare på populationsskillnader inom NUTS 3-regionerna inom EU och finner att det finns stora skillnader mellan hur nära folk lever i regionerna. Det rör sig om stora skillnader i befolkningstätheten, från stora ytor och skogar i de nordiska länderna till huvudstäder och andra stora ekonomiska centrum i Sydeuropa.
Att undersöka befolkningstätheten i EU är extra viktigt nu under Coronapandemin enligt Eurostat och tack vare beräkning av befolkningsmängd på en viss plats blir det påtagligt hur viktigt det är att införa sociala distanseringsåtgärder till följd av Coronaviruset i områden med hög befolkningstäthet i europeiska regioner där det är svårt att vistas ute, handla eller använda offentliga transporter utan att komma för nära andra individer.

Högst och lägst befolkningstäthet
De regionerna med högst befolkningstäthet domineras av huvudstäder och deras kringliggande områden. Listan toppas av bland annat av Paris och regioner som är kringliggande. Centrala Aten i Grekland, Bryssel i Belgien och den rumänska huvudstaden Bukarest tillhör de regioner med höst befolkningstäthet.

Listan över länder med lägst befolkningstäthet dominerades av de nordiska ländernas regioner och flera av dem hittar vi i Sverige. Sápmi i finska Lappland är den region med minst antal invånare med 2 invånare per kvadratkilometer. Gränsregionen Norrbotten har 3 invånare per kvadratkilometer, likaså Jämtlands län. Västerbottens län har 5 invånare per kvadratkilometer.
/ Signe Johansson

Läs sammanfattningen av rapporten från Eurostat, här.

Läs mer i en översikt över statistik om regioner och städer, här.

 

 

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information