Stort tack till våra praktikanter Oskar, Johannes, Isak och Linnea!

Efter en händelserik höst med ett nära samarbete mellan Mid Swedens och North Swedens praktikanter är det dags att säga tack och adjö till våra fyra fantastiska praktikanter som bistått kontoren med det vardagliga arbetet däribland administrativa uppgifter samt nyhetsrapporteringen om det aktuella i EU. De har varit till ovärderlig hjälp för kontoren.

Oskar Helsing och Johannes Stenberg
Isak Sidestam och Linnea Andersson

Vad tar du med dig från din praktikperiod här i Bryssel?

Johannes: Jag har definitivt fördjupat min förståelse av EU:s arbete och institutionerna här i Bryssel. Praktiken gav mig möjlighet att se mer av de nyanser i arbetet som sker som oftast inte rapporteras om hemma i Sverige och som man heller inte lyckas fånga i de kurser jag läst om EU på universitetet. Sen har jag också fått upp ögonen för rollen som en region kan spela genom påverkansarbete, men framförallt hur viktigt det är med samarbete för att lyckas nå ut för mindre glesbefolkade regioner. Det är i de olika nätverken som jag tycker att man tydligast kan se att regionerna är en kraft att räkna med i det politiska livet i Bryssel. Jag tar också med mig erfarenheten av att jobba på ett supertrevligt kontor med en massa toppenkollegor, och alla de engagerade människorna jag fått träffa både från andra organisationer vi arbetat med men också från våra regioner hemifrån.

Isak: Här finns underlag för en trilogi men det första jag kommer att tänka på är all den kunskap jag samlat på mig om regionerna på hemmaplan. Detta i kombination med en ökad förståelse kring hur politiken i EU fungerar har gjort att jag bättre förstår norra Sveriges roll i världen - även om det som norrbottning är lätt att se norra Sverige som världens mittpunkt. Det kanske viktigaste jag tar med mig är alla människor jag träffat och lärt känna. Det känns vemodigt att lämna kollegorna och den goda gemenskapen på kontoret.

Vad har du för tips för de som vill söka praktikplats i Bryssel?

Oskar: Ett bra boende är väldigt mycket bättre än ett dåligt boende, detta kanske säger sig självt men ett schysst rum med trevliga rumskamrater förgyller verkligen tiden i Bryssel. Ta vara på din position! Som praktikant på ett regionkontor har du en unik möjlighet att delta i olika evenemang, tillställningar och möten. Gå exempelvis till Europaparlamentet och lyssna vid utskottsmöten, delta i en konferens om självkörande lastbilar, åk på studiebesök till NATO eller gå på något av de otaliga praktikantmingel som anordnas överallt. Ta dig till platser utanför Bryssel! Belgien är ett land med små avstånd och bara en dryg timme från Bryssel ligger städer som Antwerpen, Gent och Brugge. Alla med sina egna sevärdheter och pittoreska stadskärnor. Ett hett tips är de reducerade biljettpriserna under helgen. Om du känner för att stanna i huvudstaden finns det gott om Museum att besöka. Jag slår personligen ett slag för Centralafrikanska museet, Designmuseet och Musikmuseet.

Linnea: Det finns ingen anledning att tveka, sök! En praktikplats är en ovärderlig erfarenhet som ger dig kunskaper för livet. För mig har det varit en viktig del i min utbildning. Oroa dig inte för boende eller över att skaffa umgänge, de absolut flesta som kommer till Bryssel är också vilsna och söker nya bekantskaper. När du söker praktikplats i Bryssel, fundera ut vad som gör att just du är relevant för arbetsplatsen och varför arbetsplatsen är relevant för just dig. Lägg ner tid och omsorg i sin ansökan så kommer det gå vägen. Gällande ställen att resa till runt om i Belgien, vill jag rekommendera den belgiska kusten och staden Knokke när det blir varmare tider. Helt fantastiskt!

Vad ska du göra efter praktiken?

Linnea: Jag påbörjar nu min sista termin på Politices kandidatprogrammet på Umeå universitet, vilket innebär att till våren väntar C-uppsats i statsvetenskap. Med denna erfarenhet i bagaget kommer jag definitivt skriva något som är kopplat till den regionala utvecklingen i Norra Sverige.

Oskar: Jag kommer fortsätta mina juridikstudier i Uppsala under våren. I sommar ska jag jobba på en advokatbyrå i Atlanta USA och jag hoppas att mina erfarenheter av att arbeta och bo utomlands från min praktiktid i Bryssel kommer att komma väl till nytta då.

Isak: Jag är färdig med min kandidatexamen och framtiden är oviss men planen är att bege sig hem till Sverige för jobb. Förhoppningsvis kan jag bygga vidare på allt jag lärt mig här i Bryssel. Jag är öppen för förslag!

Johannes: Då jag redan tagit min Politices kandidatexamen i statsvetenskap letar jag nu nya utmaningar.  Jag har sökt olika tjänster då jag helst vill arbeta. Alternativet blir att läsa statistik vid Umeå universitet. Helst skulle jag vilja fortsätta arbeta med lokala eller regionala frågor, men jag är öppen för att pröva något nytt.

Vi på North Sweden European Office vill tacka Linnea, Isak, Johannes och Oskar för deras arbetsinsatser och önska lycka till i framtiden!

14 Jan 2020 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information