Stort tack till vårens praktikanter Ozan och Signe!

Efter en minst sagt händelserik vår är det dags att säga tack och hejdå till våra två fantastiska praktikanter Ozan och Signe som bistått kontoret både i Bryssel och från Sverige under våren. Coronapandemin ställde till det för våra praktikanter så att deras praktik fick ett oväntat slut i och med distansarbetet från Sverige.

På grund av Coronapandemin lämnade alla medarbetare på North Sweden kontoret i Bryssel under mars månad då Coronapandemin eskalerade i Europa. Detta har inneburit för våra praktikanter att de genomfört större delen av sin praktik hemifrån.

Vad tar du med dig från din praktikperiod här i Bryssel?

Signe: Trots de märkliga tiderna och vår tidiga hemresa till Sverige hann vi ha några fantastiska veckor i Bryssel. Vi fick trots allt, en liten men god inblick i livet i EU-bubblan och också hur kontoret North Sweden fungerar. Både i Bryssel och nu på hemmaplan har jag fått en inblick i både EU:s institutioner och ageranden men också i hur samspelet mellan våra aktörer i Sverige och EU fungerar. Det har varit otroligt givande att få ta del i North Swedens dagliga samarbete med andra aktörer t.ex. Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. Det har varit speciellt för mig som är intresserad av internationella samarbeten, men också brinner för utveckling i våra nordliga regioner.

Tiden hos North Sweden har varit lärorik och härlig men också trygg i dessa turbulenta tider. Jag har bland annat träffat och lärt känna många olika människor, fått större förståelse för politiska samarbeten och fått använda mig av min anpassningsförmåga, både med det dagliga arbetet, men också i och med arbetet som till största del skett via distans.

Ozan: Det har varit underliga tider, kan man minst sagt säga. Både jag och Signe blev tvungna att åka hem till Sverige när Belgien började införa reserestriktioner. Det har dock inte stoppat mig från att få ut så mycket jag kunde från min tid på North Sweden. Jag har fortfarande haft möjligheten att följa och uppleva EU:s beslutsfattande och se hur våra regioner jobbar med att representera våra policyområden i Bryssel. Ett lika intressant ämne har varit att följa hur EU och EU-kommissionen har jobbat med att hantera effekterna av Covid-19.

Min tid på North Sweden har varit fantastisk även under dessa märkliga tider. Jag har fått träffa många intressanta personer och fått ovärderliga kunskaper såsom att snabbt anpassa mig till distansarbete hemma i Sundsvall, samtidigt som jag följt olika processer på EU-arenan.

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik i Bryssel?

Signe: Sök! Är du intresserad av EU eller framtida internationellt arbete skulle jag säga att en praktikplats i Bryssel är en fantastisk möjlighet. Bryssel är en fantastisk stad med mycket att uppleva och många kontakter att knyta. Den internationella atmosfären var det som lockade mig mest, och trots att vi bara hann vara där några veckor så hann jag verkligen gotta ner mig i utbudet av mat och kultur. Sök praktik och hoppas på det bästa, trots Corona kan du få en fantastisk tid i Bryssel!

Ozan: Vänta inte med att söka, det finns en myriad av olika praktikmöjligheter i Bryssel, utifrån dina studier och intresseområden. Det kan kännas som en uppförsbacke med att en stor andel av praktiktjänsterna har dragits in på grund av Corona, men i Bryssel finns det en betydlig mängd olika företag, lobbyorganisationer, NGO:s osv som fortfarande tar in praktikanter till hösten och våren 2021.

Vad ska du göra efter praktiken?

Signe: På grund av pandemin har mina planer förändrats markant, alla sommarjobb föll bort och nu ska jag istället vandra. Förhoppningsvis blir det 140 mil genom den svenska fjällkedjan, men vi får se hur det går. Hösten ligger öppen så jag tag gärna emot förslag!

Ozan: På grund av Covid-19-pandemin så är framtiden någorlunda oviss, men under hösten kommer jag att jobba vid tidningen Altinget i Stockholm.

Vi på North Sweden vill önska Ozan och Signe stort lycka till i framtiden och tackar för er tid hos oss!

17 Jun 2020 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information