Ett stort tack till våra praktikanter Elvira och Elin!

Efter en händelserik höst är det dags för oss på North Sweden att tacka våra fantastiska praktikanter, Elvira Ahlring och Elin Johnson, för deras tid hos oss under hösten 2020. Elvira och Elin har varit en stor tillgång för kontoret och vi önskar dem lycka till i framtiden!

Som vanligt har hösten gått snabbt och mycket har hänt på EU-arenan trots coronapandemin. Stort fokus har såklart legat på förhandlingarna kring EU:s återhämtningspaket och nästa långtidsbudget för åren 2021–2027Nya initiativ har tagits inom en rad områden, två exempel är positionen om en gemensam klimatlag för EU samt EU-kommissionens lansering av en ny hbtqi-strategi. Allt detta och mycket mer har våra praktikanter bevakat och rapporterat om under höstenElvira och Elin har förutom nyhetsrapportering och omvärldsbevakning bistått med kontorets praktiska och administrativa frågor samt varit behjälplig under diverse webbinarium och digitala möten.  

Vad tar du med dig från din praktikperiod här i Bryssel? 

Elvira: Praktiken på North Sweden har varit en fantastisk upplevelse! Förutom möjligheten att få arbeta i Bryssel och möta inspirerande människor har jag lärt mig mycket mer om EU:s faktiska påverkan på de svenska regionerna. På samma sätt har jag fått större förståelse för hur norra Sverige bidrar till EU:s utveckling samt hur North Sweden påverkar EU-politiken. Jag har fått praktiska erfarenheter och kunskaper som en universitetsutbildning inte kan erbjuda på samma sätt, vilket jag är väldigt tacksam för.  

Elin: På ett regionkontor som North Sweden får du lära dig otroligt mycket om EU:s institutioner och hur de arbetar, samtidigt som du får en bra koll på hur det regionala utvecklingsarbetet bedrivs på hemmaplan. För mig har det varit extra kul att få arbeta med påverkansarbete inom alltifrån klimatfrågor till landsbygdsutveckling, med en tydlig koppling till norra Sverige.  Trots (eller också på grund avcorona har det varit lärorikt att följa höstens förhandlingar i EU, och det är verkligen ingenting man får med sig från skolbänken. På North Sweden finns även ett gäng toppenkollegor som ser till att arbetet blir extra kul och lärorikt!  

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik i Bryssel? 

Elvira: Sök, och sök mycket! Det finns många möjligheter för dig som vill praktisera i Bryssel, alltifrån NGO:s och företag till lobbyorganisationer. Det är en internationell arena och hjärtat av EU vilket skapar goda förutsättningar för att lära och vidareutvecklas. Det är även väldigt lätt att lära känna nya människor och skapa ett socialt liv och en ny tillvaro i Bryssel. Som boendes i ett kollektiv får man den sociala biten på köpetmen annars finns det praktikantnätverk och andra kontaktnät av olika slag. Att börja som praktikant i Bryssel öppnar många dörrar till ytterligare möjligheter, såväl andra praktiktjänster som arbetsmöjligheter.  

Elin: Om du är det minsta nyfiken på att testa livet i Bryssel och EU-bubblan, ta chansen och ansök om praktik! Möjligheterna till praktik är många och det är stor chans att du kan hitta något som passar just dig och dina intresseområden. Släng iväg en ansökan och du kommer inte ångra dig (och allt vad heter boende och socialt liv löser sig)!  

Vad ska du göra efter praktiken? 

Elvira: Jag kommer under våren göra praktik på Stiftelsen The Global Villageen ideal stiftelse som syftar till att stärka delaktigheten, demokratin och gemenskapen i samhället i stort och i synnerhet i socioekonomiskt utsatta områden. Jag kommer därför befinna mig i Stockholm under våren och arbeta med integrationsfrågor. Ett spännande uppdrag som jag ser mycket fram emot! 

Elin: Jag är nu färdig med mina masterstudier vid Sveriges lantbruksuniversitet och kommer i vår arbeta på Världsnaturfonden WWF i StockholmMed än så länge fortsatt distansarbete hoppas jag också kunna spendera lite extra tid hemma i Jämtland.  

Vi på North Sweden riktar ett stort tack till Elvira och Elin samt önskar dem lycka till i framtiden!  

19 Jan 2021 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information