Följ med North Swedens praktikanter i deras arbete

Tre månader in på praktiken berättar North Swedens praktikanter Andreas och Matilda om sitt arbete på kontoret. Ett spännande inslag var mötet med Europaparlamentarikern Erik Bergkvist som de anordnade den 18 mars. Följ med när Andreas och Matilda berättar!

Praktikanterna vid North Sweden är en viktig resurs för kontorets verksamhet och nu när Andreas och Matildas praktik löpt cirka tre månader berättar de om sin vardag på kontoret.  

Våra arbetsuppgifter under praktiken inkluderar bland annat informationssökning, administration av hemsida och sociala medier, sammanställning av PM och nyheter till hemsidan, deltagande i seminarier och konferenser. Därtill att i komma i kontakt med EU:s institutioner och andra relevanta aktörer i Bryssel. Det skapar en omväxlande vardag där man får slängas mellan olika ämnen fort och lära sig mycket”berättar Andreas.  

“Nu när vi är ungefär halvvägs in i praktiken känns det som att vi har blivit varma i kläderna, arbetet flyter på bra och dagarna är både händelserika och väldigt roliga. Det går ju nästan inte att prata om vår praktik här i Bryssel utan att även nämna den rådande pandemin som självklart påverkar mycket, men jag vill också understryka att för oss som praktikanter har det faktum att allt är digitalt också gett oss större möjligheter att vara med och bevaka fler möten och delta i konferenser som vi annars kanske inte skulle ha möjlighet att göra, just eftersom allt är digitalt, säger Matilda.  

Hon fortsätter med att konstatera att “vidare skulle jag bara vilja säga att om du funderar på att söka dig till Bryssel och speciellt till North Sweden, tveka inte! Med halva praktiken gången och lika mycket kvar kan jag bara konstatera att jag är otroligt nöjd med min praktik och ser fram emot var våren i Bryssel har att erbjuda 

Genom vår praktik har vi fått en inblick i att arbeta med specifika policyfrågor och hur det arbetet går till, med särskilt fokus på norra Sverige. Vi har därmed även fått en unik möjlighet att träffa viktiga aktörer och personer som arbetar på EU-arenan", berättar Andreas. 

Möte med en EU-parlamentariker 

Vanligtvis anordnar North Swedens praktikanter egna studiebesök varje år tillsammans med praktikanter från svenska brysselbaserade regionkontor i nätverket Minireg. I år är det annorlunda på grund av Covid-19-pandemin eftersom det inte går att anordna fysiska möten men det är fortfarande möjligt för praktikanterna att ta initiativ till digitala möten. Den 18 mars hade de ett digitalt möte med Europaparlamentarikern Erik Bergkvist.  

Erik Bergkvist berättade han sedan länge arbetat med regionalpolitik, tidigare som regionråd i region Västerbotten och nu på EU-nivå i sin roll som ledamot bland annat Europaparlamentets utskott för regional utveckling. För tillfället fokuserar han på frågor som rör EU:s taxonomi vilket är ett verktyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar, främjandet av hållbart skogsbruk genom EU:s skogsstrategi och det transeuropeiska transportnätet TEN-T, en policy som ska sammankoppla EU-ländernas energiinfrastruktur. 

Då Bergkvist arbetar hemifrån under Coronapandemin i ett vintrigt Umeå och styr han sina parlamentariska uppgifter på distans. Han berättade att det fungerabra men betonade samtidigt att distansmöten aldrig kan ersätta dynamiken som uppstår av att vara i samma rum som andraEn stor skillnad är att han inte längre åker till Strasbourg och Europarlamentets plenarsammanträden.  

Bergkvist uppskattar att träffa praktikanter från de svenska regionkontoren och menar att det är positivt att kunna träffa människor via länk i princip när som helst, möten som vanligtvis hade varit nästintill omöjliga att anordna. Då det behövs fler svenskar i EU:s institutioner, var Eriks budskap till praktikanterna avslutningsvis att det är en bra väg att gå via de regionala kontoren för att lära sig mer om arbetet i EU. 

Kommande planerade möten som Minireg anordnar under våren 2021 är bland annat ett studiebesök på Sveriges ständiga representation vid EU och digitala möten med Europaparlamentarikerna David Lega och Tomas Tobé 

North Swedens nuvarande praktikutlysning öppen 

North Swedens praktikantutlysning för hösten 2021 ligger ute på hemsidan och sista dagen att ansöka är söndag den 28 mars!  

Läs praktikantutlysningen här  

/Andreas Stenlund  

26 Mar 2021 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information