North Swedens flytt till nytt kontor på ny adress i Bryssel

Så var tiden kommen för North Sweden European Office att uppgradera sig beträffande kontorets lokaler och flytta till en ny adress i Bryssel. Den 26 maj gick flyttlasset från Avenue Palmerston där North Sweden haft sin bas i Bryssel sedan 1997, i samma lokaler alltsedan starten. Det nya kontoret på Avenue des Arts delar North Sweden med North Norway European Office.

Det är med glädje vi på North Sweden berättar om den flytt som nyligen har fullbordats efter drygt ett och ett halvt års planering. Den 26 maj flyttade kontoret ut från sin gamla kära adress, Avenue Palmerston 26, till Avenue des Arts 11, som ligger närmare Bryssels stadskärna, utmed den inre ringleden, med ungefär samma gångavstånd som tidigare till EU-institutionerna mitt i de så kallade EU-kvarteren. En nyhet är att North Sweden i det nya kontoret delar lokalerna med North Norway European Office som vi har ett tätt samarbete med i nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) och vars tidigare kontor var vägg i vägg med North Swedens. Cirkeln är lite sluten, då North Norway, när det etablerades i Bryssel också till en början hyrde in sig i North Swedens lokaler på Avenue Palmerston.

I ett utökat kontor för norra sverige fanns behov av mer plats

I och med att North Sweden från tidigare regionerna Norrbotten och Västerbotten vid årsskiftet 2019-2020 utökades med regionerna Jämtland Härjedalen och Västernorrland väcktes tankarna på en kontorsflytt i och med attutrymmet i lokalerna på Avenue Palmerston blev för trånga för kontorets sex medarbetare plus två praktikanter och även plats för samverkansnätverket CPMR:s Östersjösekretariat som hyr in sig med en person. Därtill var lokalerna slitna efter över 20 åroch kontoret hade varken nödvändiga faciliteter såsom hiss eller trevliga mötesrum. Från kontoret har det varit Julia Hanson som hållit i det praktiska planeringsarbetet med flytten tillsammans med Tina Melfjord på North Norway-kontoret. 

- Det är en milstolpe för North Sweden att vi nu byter lokaler! Det har varit ett intensivt arbete, men det är positivt att visa upp för aktörer både på hemmaplan och på EU-arenan att vi uppgraderar oss med ett funktionellt kontor då vi sedan 2020 representerar hela norra Sverige. I det gamla kontoret hade vi inte tillgång till en lika representabel och funktionell miljö för att arrangera aktiviteter. Nu öppnas nya möjligheter upp för att på ett enkelt sätt arrangera stora möten och events i våra egna lokaler. Jag är också glad för att vi flyttar tillsammans med North Norway som vi samarbetar bra med. Vi kommer säkert börja samarbeta ännu mer tack vare att vi kommer att se varandra hela tiden. För våra besökare och gäster tror jag även att det nya kontoret kommer att öka intrycket av det budskap som North Sweden vill förmedla: vikten av samarbete och att upprätthålla goda partnerskap samt relationer, säger Julia.

Grunden för en gemensam flytt låg i kontorens samverkan i de arktiska frågorna

I det inledande planeringsarbetet för cirka ett och ett halvt år sedan var tanken att alla tre Brysselkontoren som bildar nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), det vill säga; North Sweden, North Norway och East & North Finland skulle flytta tillsammans och bilda ett NSPA-kontor i ett “Arctic House”. Dessa planer gick dessvärre i stöpet då East & North Finland bestämde sig för att vara kvar i sina nuvarande lokaler varvid North Sweden och North Norway fortsatte processen med att söka nya lokaler och skrida till verket. 

Välkommen till vårt nya kontor!

Idag har kontoret med allt dess innehåll nästan kommit på plats efter en veckas intensiv flytt och avyttring av de gamla lokalerna och att börja komma på plats i de nya. Så sent som i torsdags förra veckan installerades internet, diskmaskin samt kranvatten. De nya lokalerna på Avenue des Arts är av en helt ny stil eftersom de andas modernitet och funktionalitet. Det som återstår att göra är bland annat att inreda de gemensamma sociala ytorna på den nya adressen. Exempelvis loungen som är kontorets hjärta där kontoren strävar efter en välkomnande vardagsrumskänsla.

Det enda som nu fattas kontoret är besök från North Swedens medlemsorganisationer och andra arbetspartners som inte kunnat komma och hälsa på i Bryssel på grund av den paus som coronapandemin orsakat North Swedens besöksverksamhet. Vi på North Sweden ser mycket fram emot att ta emot grupper återigen då reserrestriktionerna till följd av pandemin klingar av, förhoppningsvis senare i höst.

Direktören för North Sweden, Mikael Janson, har hållit i processen som helhet i samverkan med North Norway och i dialog med medarbetare, men också utifrån vilka önskemål som funnits från hemmaplan på de nya lokalerna. Enligt honom är detta det sista steget i att fullt ut etablera det samlade EU-kontoret för hela norra Sverige i Bryssel och han avslutar:

- Det är är något av en ny epok. De gamla lokalerna hade sin charm och specifika karaktär och många som kom dit uttalade, särskilt efter att vi gjort en upprustning av möbler och annat som nu följer med till det nya stället, att det kändes som en kreativ plats. Jag hoppas vi kan ta med oss den känslan till våra nya modernare lokaler. Det har varit en utmanande process med många turer, stundtals mycket snabba puckar och som alltid behov av kompromisser, men samtidigt väldigt roligt att i grund och botten själv få forma allt då det inte fanns något annat än en tom yta att fylla med rum och känsla. Jag tror faktiskt på vikten av att ha sin fasta plats i tillvaron för en organisation ständigt på språng som vår, men att samtidigt utnyttja ytorna och få plats för aktiviteter, dialoger, möten och inte minst att vår hemmaplan kan känna sig hemma på deras gemensamma ställe i Bryssel. Nu kan vi exempelvis ge möjlighet för besökare att låna en arbetsplats. Därtill, när vädret tillåter, så är tillgång till en uteterrass mitt i Bryssel ett härligt mervärde. Förhoppningen är att vi faktiskt kan fira 25 år för North Sweden samtidigt med en invigning av de nya lokalerna, när väl allt öppnar upp igen efter en tung tid av social distans. Det ser vi fram emot! 

/Julia Hanson

09 Jun 2021 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information