Stort tack till vårens praktikanter Emilia och Hanna!

Nu när sommaren anlänt är det dags att tacka praktikanterna Emilia Zetterlund & Hanna Bergman för deras insats på North Sweden. De har varit en stor tillgång för North Sweden då verksamheten på kontoret äntligen återgått till det normala efter pandemin vilket inneburit att North Sweden tagit emot besöksgrupper och anordnat konferenser. Vi på North Sweden vill även önska dem lycka till i framtiden!

Efter en händelserik vår är det dags att tacka praktikanterna Emilia Zetterlund och Hanna Bergman för deras insatser på North Swedens kontor i Bryssel. Under våren har våra praktikanter Hanna och Emilia bistått med kontorets administrativa och praktiska arbete. Då besöksverksamheten drog igång igen under våren har det inneburit en hel del fix för Emilia och Hanna. Huvudsakligen har de arbetat med omvärldsbevakning och nyhetsrapportering med fokus på bland annat utvecklingen av EU:s klimatpaket Fit for 55 med fokus på skogen, EU:s regionalpolitik och arktiska politik, EU:s innovationspolitik och EU:s gröna omställning med förslag såsom REPowerEU.  

Vad tar du med dig från din praktikperiod här i Bryssel?  

Emilia: För mig som studerat Europaprogrammet har praktiken gett mig en större förståelse och kunskap om hur allt hänger ihop i EU. Att EU är ett samarbete som samverkar med andra organisationer och hur man kan påverka EU:s förslag och lagstiftning har blivit mycket tydligare och konkretare. De erfarenheter och lärdomar man tar med sig från North Sweden hade man aldrig kunnat lära sig inom den akademiska världen. Det har också varit spännande att få ta del av EU:s regionala politik och arbeta med regionerna i norra Sverige. Dels med allt som pågår på hemmaplan med den gröna omställningen, dels med vad EU kan gör för att påverka den regionala utvecklingen. På North Sweden finns även kompetenta, engagerade och härliga kollegor som ser till att arbetet blir extra roligt och lärorikt!   

Hanna: Jag har lärt mig otroligt mycket om hur EU fungerar i praktiken och hur beslutsfattandet här berör oss hemma i Sverige. Förhoppningsvis kommer jag att engagera mig mer i EU-frågor på hemmaplan tack vare det! Jag har också öppnat upp ögonen för påverkansarbete i Bryssel vilket har breddat min syn på framtida karriärsval. Sist, men absolut inte minst, har det varit värdefullt att få fördjupa mig i regional utveckling i allmänhet och i norra Sveriges utveckling i synnerhet! 

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik i Bryssel?  

Emilia: Sök praktik i Bryssel! Det finns ingen anledning att tveka! För mig har det varit otroligt lärorikt och praktiken ger en erfarenhet och kunskaper för livet. När du väl fått praktik löser det andra sig. Jag hittade boende på en vecka och de flesta som kommer till Bryssel är också människor som söker nya bekantskaper. Det finns otroligt många möjligheter för dig som vill söka praktik i Bryssel, allt från EU-institutionerna till lobbyorganisationer. Tveka därför inte att söka och skicka spontansökningar till organisationer i Bryssel som känns relevanta för dig och din utbildning. Ett konkret tips är att fundera på varför du vill söka praktik och vad just du har att erbjuda.  

Hanna: Ta din tid och utforska vad som finns! I Bryssel finns det absolut ingen brist på organisationer och sakområden att pröva på så tänk igenom vad du verkligen vill få ut av din praktik för det finns säkert något som motsvarar! Det är också lätt att komma in i det vardagliga livet i Bryssel vilket gör det till en perfekt stad för den som aldrig bott utomlands tidigare. 

Vad ska du göra efter praktiken?  

Emilia: Jag är färdig med min kandidatexamen och letar just nu efter nya utmaningar. Planen är att bege sig hem till Sverige för jobb eller mer universitetsstudier i form av mastersprogram. Jag har inte bestämt mig än vad de blir men oavsett vad jag väljer hoppas jag kunna bygga vidare på allt jag lärt mig här i Bryssel, men jag är också öppen för att pröva något helt nytt.  

Hanna: Jag åker nästan direkt till Washington D.C. för att praktisera på Svensk-amerikanska handelskammaren inom projektledning. Placeringen är på ett nystartat projekt som syftar att öka utbyten mellan USA och Sverige inom forskning och innovation så det lär bli en ytterligare upplevelse att se fram emot i år!  

Vi på North Sweden riktar ett stort tack till Emilia och Hanna samt önskar dem lycka till i framtiden!   

16 Jun 2022 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information