Besök av förstagångsväljare från Europa Direkt Härnösand

Den 9 april hälsade North Sweden Europa Direkt Härnösand varmt välkomna in till vårt Brysselkontor. Europa Direkt var på studiebesök i Bryssel tillsammans med förstagångsväljare från Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik, med syfte att lära mer om EU i och med det kommande valet. Väl hos North Sweden fick ungdomarna lyssna på Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, samt Gölin Carina Christiansen, senior rådgivare på North Sweden European Office, som båda informerade om kontorets arbete på Brysselarenan.

Europa Direkt Härnösand var i Bryssel på studieresa, där syftet var att informera förstagångsväljare om EU och dess arbete. Eleverna landade i Bryssel på kvällen den 8 april för att sedan, dagen efter, ha en fullspäckad dag med flertalet studiebesök. På morgonen den 9 april hade eleverna först ett besök hos Evin Incir, europaparlamentariker, där de fick allmän information om EU, hur de arbetar och varför det är viktigt att rösta. Efter besöket på Europaparlamentet begav sig eleverna till den interaktiva utställningen Parlamentarium.  

Efter lunch begav sig eleverna till North Swedens kontor. På North Sweden blev eleverna välkomnade av Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, som presenterade North Sweden European Office arbete på Brysselarenan. Eleverna fick en inblick i våra policyområden samt bevakningsområden och fick lära sig vart i EU-processen regionkontor kan genomföra påverkansarbete. Mikael Janson förklarade vikten i samverkan och berättade att det är en viktig beståndsdel för att synliggöra norra Sverige på EU-arenan.  

Efter Mikael Jansons presentation fick eleverna möta Gölin Carina Christiansen, senior rådgivare med fokus på skog, miljö och energi på North Sweden European Office. Gölin Carina Christiansen gav en inblick i skogspolitiken från EU-nivå, och vad för akter, regleringar och förslag som är på bordet och ska implementeras. Vidare fick eleverna insyn i om hur det kan påverka människors vardagliga liv. Sedan öppnade Gölin Carina Christiansen upp för dialog med eleverna.  

Efter presentationerna fick eleverna möjlighet att ställa frågor till North Sweden, och då även inkluderat North Swedens praktikanter Ellen Nilsson och Jenny Hammersland. Ellen och Jenny berättade om hur det är att göra praktik på North Sweden samt i Bryssel, och gav eleverna tips och råd kring att söka praktik i framtiden. 

Efter besöket på North Swedens kontor var det dags för eleverna att bege sig mot flygplatsen för att ta sig tillbaka till Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik igen.  

Vi på North Sweden tackar Europa Direkt Härnösand för besöket! 

Konferens för att öka ungas intressen inför valet 

I samband med Europaforum Norra Sverige, norra Sveriges största konferens för EU-frågor, kommer Europa Direkt-kontoren i norr anordna ett event med temat “unga och demokrati” den 17 april. Syftet med eventet är att uppmuntra fler unga att involvera sig i valet för Europaparlamentet som sker i början på juni. Programmet innehåller delar om EU-valet samt presenterar möjligheter till karriär inom EU-institutionerna. Likväl som Europaforum Norra Sverige kommer Europa Direkt eventet ta plats på södra berget i Sundsvall. Eventet kommer att livesändas på Europa Direkts Facebook sidor som du hittar här.  

Ta del av hela programmet här  

Vill du också komma på besök? Kontakta julia.bergsten@northsweden.eu  

10 Apr 2024 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information