Northern Sparsely Populated Areas antog sina positioner

Den 18 februari samlades styrgruppen för nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) som samlar de 14 regionerna i norra Sverige, Finland och Norge, till ett matigt möte på North Sweden-kontoret i Bryssel. Mötet var i anslutning till lanseringen av OECD:s studie över NSPA och det antogs flera positioner avseende NSPA:s syn på EU:s framtida politik i de pågående förberedelserna för nästa programperiod i EU.
Matigt styrgruppsmöte under ledning av North Sweden
Sedan årsskiftet har ordförandeskapet för Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) gått över till norra Sverige med Jonas Andersson, ordförande för Region Jämtland Härjedalen, att vara ordförande och Mikael Janson, North Sweden European Office, att samordna nätverket mellan Brysselkontoren. Ordförandeskapet och samordningen växlas vartannat år mellan Sverige, Finland och Norge.
I och med att EU-kommissionen till sommaren lägger förslaget för den kommande långtidsbudgeten för EU från 2028, att förhandlas mellan Europaparlamentet och Ministerrådet under kommande året och säkert in i 2027, så är det två viktiga år framöver där mycket står på spel för nätverket i att vara en samlande kraft och tydlig gemensam röst för hela den europeiska nordliga arktiska regionens intressen i EU. Inte minst att tillförsäkra de extra regionalstöd som NSPA får från EU och andra riktade investeringsmedel och undantag i lagstiftning utifrån de specifika förutsättningar som regionerna står med.
Detta var det första mötet efter årsskiftet och det var tydligt att det är mycket som står på spel av vikt för NSPA att engagera sig i för påverkan på såväl kommande förslag som att positionera sig för kommande förhandlingar i EU. Det var en full samling på plats med också företrädare från de tre EU-kontoren och förvaltningarna på hemmaplan, utöver de fyra ledamöterna från Sverige respektive Finland samt två från Norge som utgör styrgruppen. Från svenska sida ingår, utöver Regionrådet Jonas Andersson, Kommunalrådet Isak Utsi, Norrbotten, Regionrådet Rickard Carstedt, Västerbotten och Regionrådet Jonny Lundin, Västernorrland.

Framåtriktade diskussioner för att ta positioner i EU
Redan under 2025 kommer förändringar ske i EU för att anpassa nuvarande budget oc, prioriteringarna och resurserna samt fonder och program i den till en förändrad verklighet att hantera till följd av kriget i Ukraina och överlag säkerhetspolitiska utmaningar i omvärlden gentemot Ryssland, Kina och USA samt också det faktum att EU allt mer tappat i konkurrenskraft mot särskilt USA och Kina. EU behöver satsa mer på försvar, säkerhetspolitik och att stärka industrins konkurrenskraft och det renderar ett fokus på att använda allt mer av nuvarande och kommande regionalstöd till centrala sådana satsningar, vilket i sin tur skulle få stora konsekvenser för norra Sveriges och hela NSPA:s utvecklingskapacitet som i mycket bygger på EU:s nuvarande verktyg.
Det var frågor som lyftes i en omfattande agenda för styrgruppsmötet och utöver att förbereda för lanseringen av den OECD-studie som arbetats med under två år i NSPA, så kunde styrgruppen anta ett antal politiska ställningstaganden och lägga fast en plan för olika insatser i de pågående diskussionerna i EU och även att visa nätverkets samverkan som bygger styrka också gentemot nationell nivå i de tre länderna. OECD-studien är förstås också i sig en kraftsamling för att ge underlag för det nordligaste Europas möjligheter och utmaningar att bidra till hela EU:s och Europas gröna omställning och resursbehov samt levande samhällen i en försvarspolitisk viktig del av Europa.
Vid styrgruppsmötet antog tre positioner att kunna delges diskussionerna vid OECD-lanseringen samt andra möten i EU. Det antogs;
- en position om EU:s sammanhållningspolitik med fokus på regionalstöden som en bas för NSPA:s utvecklingsförmåga att bidra till hela Europa,
- en position om EU:s kommande forskningsprogram med tydligare arktiska prioriteringar och bredare definitioner av arktisk forskning som bedrivs på universiteten i NSPA att kunna få stöd för från EU, samt,
- en position om EU:s transportpolitik och behovet av satsningar i det europeiska Arktis i ljuset av det säkerhetspolitiska läget och att alla nordiska länder nu är medlemmar i NATO.
Det diskuterade också att lansera OECD-studien i respektive huvudstad och att följa upp den ”branding process” som diskuterades vid NSPA Forum i Bodø i Norge i september, för att stärka bilden av en region som har potentialer att utveckla till gagn för hela EU. Frågan om att engagera sig och ta fram en arktisk position diskuteras också med sikte på EU Arctic Forum i finska Lapland i juni, som EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst anordnar årligen på en gång initiativ av North Sweden och svenska UD att hålla det första i Umeå 2019. Det är av vikt att hålla kvar fokus på regional utveckling i Arktis från EU:s sida, som skrevs in i EU:s arktiska policy 2016 första gången på initiativ av NSPA och givit stöd för satsningar i norra Sverige och övriga delar av NSPA från EU.
/Mikael Janson
Läs mer om NSPA här.
Läs om NSPA Forum i Bodø här.
Läs positionen om sammanhållningspolitik här.
Läs mer om lanseringen för OECD rapporten här
Läs positionen om framtidens forskningsprogram här.
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information