Prioriterade EU-frågor för SKR under 2025

20 mars 2025 beslutade Sveriges kommuner och regioner (SKR) om sina prioriterade frågor för 2025. Utöver sin långsiktiga EU-bevakning har SKR:s arbetsutskott utsett tre fokusområden för året vilka är läkemedel, sammanhållningspolitiken och offentlig upphandling. SKR arbetar med att följa den politiska utvecklingen på EU-nivå och agera som en samlad röst för Sveriges kommuner och regioner.

Varje år utser SKR specifika bevakningsområden som genom utvalda frågor ska prioriteras i dess EU-arbete. Urvalet sker utifrån två perspektiv, politiska prioriteringar och kansliets analyser. EU-bevakning sker frekvent inom SKR:s alla områden och utöver de prioriterade frågorna arbetar de långsiktigt på EU-nivå inom flertalet områden. Med sin roll som representant för Sveriges kommuner och regioner är arbetet i Bryssel en viktig del för SKR:s som en del av det europeiska samarbetet. Detta för att ha en inverkan på de beslut som senare direkt eller indirekt kommer påverka arbetet hos svenska kommuner och regioner. 

Prioriterade EU-frågor 2025 

Inom de prioriterade frågorna på EU-arenan arbetar SKR med att påverka pågående och framtida förhandlingar om lagstiftning på EU-nivå. Nedan beskrivs frågorna som prioriteras under 2025: 

Värna helhetssynen i EU:s läkemedelslagstiftning: Som svar på EU-kommissionens förslag om en ny läkemedelslagstiftning vill SKR säkerställa att den nya utvecklingen innefattar ett långsiktigt regelverk. SKR lyfter fyra centrala delar: evidens, behandlingsalternativ, behov och ett patient- och vårdfokus.  

EU:s sammanhållningspolitik efter 2027: Idag står EU:s sammanhållningspolitik för en tredjedel av EU:s budget. I juli väntas EU-kommissionen presentera ett förslag till den kommande långtidsbudget  som ska börja gälla från 1 januari 2028. När förslag lagts från EU-kommissionen inleds sedan förhandlingar mellan EU:s medlemsstater och Europaparlamentet. Under förhandlingarna kommer SKR förespråka en sammanhållningspolitik med starkt regionalt och lokalt inflytande i en tid med risk för nedskärningar och ökad centralisering.  

Översyn av EU-direktivet om offentlig upphandling: EU-kommissionen har börjat se över reglerna för offentlig upphandling – hur myndigheter och offentliga aktörer köper varor och tjänster. SKR vill att reglerna förenklas och blir mer flexibla. Bland annat föreslår SKR att de tre nuvarande upphandlingsdirektiven slås ihop, att det blir enklare att köpa från egna bolag och att undantagen för samarbeten mellan offentliga aktörer och icke-kommersiella tjänster blir tydligare. SKR vill också att reglerna anpassas för att bättre hantera kriser och samhällsberedskap, liknande undantagen som redan finns för försvar och säkerhet. 

Beslutet om prioriterade frågor 

SKR:s arbetsutskott är de som årligen beslutar om prioriterade områden som kräver extra uppmärksamhet under året. Beslutet baseras på förslag från SKR:s EU-beredning i samarbete med samtliga beredningar på SKR.  

/Frida Palmén 

Läs mer om SKR:s prioriterade EU-frågor för 2025 här 

Bild: Pixabay 

  

07 Maj 2025 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information