Inga invändningar mot löjromsskydd
EU-kommissionen bekräftar att inga invändningar kommit in mot beslutet att ge Kalixlöjrom det starkaste geografiska ursprungsskyddet i Europa, Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Kalixlöjrom är det första svenska livsmedlet att få skyddet.
Den sex månader långa överklagandetiden har gått ut för EU-kommissionens beslut att ge Kalixlöjrom Skyddad ursprungsbeteckning. Eftersom inga invändningar kommit mot beslutet återstår endast en administrativ process där beslutet ska översättas till 23 språk samt publiceras i EU-kommissionens officiella tidskrift för att vinna laga kraft.
Norrbottens Kustfiskareförbunds ordförande Kjell Strömbäck tar emot beskedet mitt i löjfisket, på båten utanför Påläng i Kalix.
- Det är jättebra, det här. Marknadsföringsmässigt betyder det otroligt mycket, även om det är ett långsiktigt arbete att bygga upp varumärket, säger Kjell Strömbäck som erkänner att han varit en smula orolig för att någon skulle överklaga beslutet.
- Men nu får vi se det som att det är klart och det är kanonbra, säger han.
När beslutet vunnit laga kraft kan Norrbottens Kustfiskareförbund sätta sigillet för Skyddad ursprungsbeteckning på förpackningar med Kalixlöjrom. Bland svenska toppkockar och livsnjutare har Kalixlöjrom varit känt länge. Att Kalixlöjrom nu officiellt klivit in i Europas gastronomiska finrum, öppnar upp stora möjligheter för en ökad export av den välsmakande svenska lyxprodukten.
Även för Kalix kommun betyder det mycket att processen nu avslutas. Robert Forsberg, kommunalråd i Kalix:
- Jag tror att det här, som vi har arbetat med under lång tid, blir något som inte bara Kalix som ort utan hela Sverige kan vara stolta över. Och att det kan hjälpa till att utveckla Sverige till ett kulinariskt livsmedelsland på hög nivå.
Läs tidigare nyhet
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information