OECD-besök i regionen med seminarium 25/2

OECD-studien för Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) är i full gång och efter studieresor från OECD i de finska respektive norska regionerna för att träffa regionala företrädare från olika samhällssektorer för att samla in information för den kommande analysen tillsammans med hårddata och enkäter med mera som gått ut, är det nu de fyra svenska regionernas tur att få besök. I samband med det anordnas också ett gemensamt seminarium för alla NSPA-regionerna i anslutning till Europaforum Norra Sverige på Pite Havsbad 25 februari.

Studiemission för OECD i norra Sverige 21-26 februari

Den 21 februari till 26 februari kommer experter från OECD för att i tur och ordning göra visiter i Jämtland-Härjedalen (21-22/2), Västernorrland (22-23/2), Västerbotten (23-24/2) samt Norrbotten (24-26/2).

Upplägg av reseprogram och teman för de miniseminarier som anordnas sköts av ett lokalt regionalt team och för svensk del samordnas studien i sin helhet via North Sweden och gentemot Europaforum Norra Sverige samt för studieresan i samspel med sekretariatet för EFNS i Jämtland-Härjedalen. För att effektivisera turnén kommer teamet att transporteras med en ”turnébuss” med möjligheter att också ha minikonferenser ombord med regionala företrädare på resorna mellan de olika nedslagen.

Teamet kommer att få se såväl turismsatsningar, innovationssatsningar och stadsutvecklingsinitiativ som glesbygdsproblematik och hur service inom hälsovård kan erbjudas på nya sätt med nyttjande av ny teknik och överlag de demografiska utmaningar regionerna står med, för att få en bild av regionernas problem och möjligheter.

OECD-seminarium för alla NSPA-regioner på Pite Havsbad 25 februari

Som en del av missionen anordnas också ett gemensamt seminarium med medverkan från alla de 14 NSPA–regionerna i Sverige, Finland och Norge, för att gemensamt diskutera kring NSPA-regionernas demografiska utmaning och vad det innebär för att kunna erbjuda service och få tillgång till nödvändig kompetens med mera i våra regioner. Det blir det tredje seminariet i ordningen efter att motsvarande seminarier anordnats i Oulu under det finska besöket med fokus på innovation respektive i Kirkenes under den norska studiemissionen med fokus på tillgänglighet.

Det svenska seminariet hålls torsdagen den 25 februari i anslutning till Europaforum Norra Sverige (EFNS) som anordnas den 25-26/2 på Pite Havsbad. Under förmiddagen är det ett gemensamt pass följt av tre parallella seminarier inom ramen för huvudtemat för att ge möjlighet till gemensam diskussion mellan OECD och deltagarna från NSPA-regionerna. Bland de medverkande finns förutom forskare och experter från OECD också bland andra Sverker Lindblad från Näringsdepartementet som är den som håller i Långtidsutredningen som nyligen kom med ett betänkande om kommunernas utmaningar för att i framtiden kunna upprätthålla service till medborgarna.

Gemensamt seminariepass för OECD och NSPA med Europaforum Norra Sverige

På eftermiddagen är det ett gemensamt pass för NSPA och OECD med hela Europaforum Norra Sverige med en mycket kompetent panel i form av Kristina Husmark Person från den svenska regeringen, José-Enrique Garzilaso, ansvarig på OECD för NSPA-studien, Marie-Chantal Girard från Kanada med ansvar för den regionala utvecklingen i Quebec som har mycket som är av intresse för våra regioner samt Mikel Landabaso från EU-kommissionen i Bryssel, som i mycket är upphovsmannen till hela det så kallade smart regional specialiseringskoncept som EU arbetar utifrån och nu senast kabinettschef hos Corina Cretu, den ansvarige kommissionären för EU:s regionalpolitik. 

För frågor och information kan Mikael Janson kontaktas: mikael.janson@northsweden.eu

Mer information om NSPA-seminariet 

Information och anmälan till Europaforum Norra Sverige 

Mer information om OECD-studien i tidigare nyhet 

Det tidigare Seminariet i Oulu, Finland, finns refererat här

Seminariet i Kirkenes, Norge, finns refererat här

/ Mikael Janson 

18 Jan 2016 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information